Connect with us

Fake Harvard

Попариха напъните на Петков и Василев за правителство: От 5-ти октомври е ясно, че няма как да стане

Published

on

Шансовете за втория мандат са по-малки от шансовете за съставяне на кабинет с първия мандат. Това заяви Румяна Коларова в ефира на NOVA NEWS.

Според нея има опит на президента Румен Радев да даде балансирано време за размисъл на политиците както за първия, така и за втория мандат. „Единият е търсен човек с непартиен профил, а другият е министър с повече от един партиен профил”, сравни тя кандидатурите на Николай Габровски и Николай Денков.

„По всяка вероятност няма да се състави кабинет и с третия мандат”, смята доц. Стойчо Стойчев.

Според него целта на протакането е да функционира парламентът достатъчно дълго, за да приеме някакво законодателство. „От 5 октомври е ясно, че кабинет с този парламент много трудно може да се получи”, каза Стойчев.

Коларова обясни, че издигането на непартийна фигура е опит да се състави кабинет. „Когато номинираш такава фигура, се търси коалиция за временно управление с някакви цели”, обясни Коларова.

„5 или 6 такива премиери са били гуверньори”, допълни тя.

Стойчев направи историческа ретроспекция, че политиците-професори са малко. В ситуация, в която се излъчва партиен кабинет, ясно е, че партийното лидерство ще води не само функционално, но и номинално кабинета. „Опитът с проф. Денков ще бъде неуспешен, той би бил чудесен служебен премиер, но не и излъчен от политическа партия”, каза Стойчев.

Според Коларова имаме добрия пример с проф. Любен Беров, който отговаря на европейския профил – банкер и политически неутрална фигура.

„Тази рецепта не гарантира успех, гарантира добра репутация, добър старт”, каза Коларова.

Стойчев обясни, че парламент, който не е способен да си избере председател три дни, не е способен за каквито и да било реформи. „Всеки един опит за реформа би бил мимикрия на реформа”, каза той.

Коларова смята, че точно в такъв парламент, ако се прокара законодателство, то ще бъде балансирано. „От този парламент нито една партия не може да излезе без голяма щета, ако не произведе някакъв закон – не само за ангажименти, а за перспектива. Дошло е време политиците в България да опитат промяна на статуквото”, допълни Румяна Коларова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени