Connect with us

Нюзрум

БСП рязко зави към ПП: Пратиха ни писмо! Нямат нищо против хартиената бюлетина

Published

on

БСП още не са решили дали да подкерпят втория мандат, заяви пред БНТ председателят на социалната комисия Георги Гьоков.

По думите му правителства на малцинствата трудно оцеляват на българската политическа сцена, но определи като иновация идеята на „Продължаваме промяната“ за програмен договор с мерки между всички парламентарни групи.

„Може би е добро. Пристигна писмото на ПП в нашата парламентарна група, запознахме се с него. Ще направим заседание и може би ще свикаме ръководните органи. Само е на първо четене, аз виждам в приоритетите, че пише минимална работна заплата 50% от средната, никъде не пише за брутна минимална работна заплата. Там има хубави неща, които добре звучат в пространството“, коментира той.

Заяви, че в писмото не е имало условия от страна на ПП за хартиената бюлетина, но е имало други – като въпроса за еврозоната.

Гьоков коментира и решенията на социалната комисия от вчера по отношение на минималната работна заплата, като заяви, че България се придържа към практиката тя е да е 50% от средното възнаграждение.

„Това, което приехме вчера обаче за минималната работна заплата няма нищо общо с предложението на ПГ на БСП, защото ние с една дума и един отпаднал параграф почти анулирахме предложеното от БСП. Решихме правилото за 50% от средната работна заплата да важи от 2024 г., но за тази година този параграф отпадна“.

Според депутата служебното правителство няма да определи минималната заплата в размера, очакван от обществото и работниците.

„Правителството дори даде заявка каква ще бъде тя – 770 лв. А по правилото изчисленията показват, че трябва да е поне 850 лв. Това наистина е сериозно увеличение, но ако сега оставим 770 лв., тогава през 2024 г., когато се изчислява по правилото, ще скочи много повече и това ще е непоносимо за работодателите“, посочи той.

Понятие като брутна минимална работна заплата не е дефинирано в нито един документ в българското законодателство и дава възможност ГЕРБ и ПП да го тълкуват по различни начини, каза още Гьоков.

„Брутната работна заплата се формира от основната работна заплата плюс всички допълнителни плащания. Само че ПП, явно заради някакъв техен ангажимент или виждане, се обявиха да отпадне клас прослужено време“.

Според социалиста това е отнемане на права се надява предложението да бъде оттеглено или Народното събрание да го отхвърли.

Най-четени