Connect with us

Fake Harvard

Нов скандал с Киро и кумеца му: При 2 млн. приходи на месец, те давали 22 млн. заплати!

Published

on

„За смените на кадри в ББР имам два довода – Оперативен колапс и потенциална безстопанственост. По първата точка от назначаването на Кирил Петков за министър, ББР не се развива добре, преструктурират се ревизии и се заменят кадри“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, цитиран във financialtribune.bg.

Той обясни пред депутатите по време на днешния извънреден парламентарен контрол, че е информирал компетентните органи по отношение на действията по неосъществената облигация в ББР, емитацията на която е нанесла щети за 1 млн. лева.

„Мъртвородена облигация“, категоричен беше той.

Пулев посочи, че наистина по времето на Петков са отпуснати „3, 4 кредита месечно“, при положение, че в страната ни има регистрирани 300 000 малки и средни предприятия.

Advertisement

Служебният министър потвърди думите на депутата от левицата Драгомир Стойнев, че разходите за заплати по това време са били в размер на 22 млн. лева, а приходите от лихви са били едва 2 млн. лева.

„Има 22 млн. лв. разход само за заплати. Тук говорим за 2 млн. лева приход, който едва компенсира тези разходи за заплати. Банката е била на оперативна печалба през 2018,2019, 2020г. и най-вероятно и през 2022г. Откъде обаче идват тези ресурси, за да бъде на оперативна печалба ББР?!? Отговорът е много прост, те идват от стария кредитен портфейл, които е наследил Петков, чрез кредити се плащат заплати и банката има ресурс, благодарение на 700 кредита, които са били подписани много преди управлението на Петков. Да всички знаем за една шепа лоши кредити, но благодарение на приноса на хората приходите идват от стария портфейл, от тези 700 кредита“, обясни той.

„Когато встъпихме в длъжност имаше 0 одобрени програми за 0 лв. От август месец досега има одобрени 10 програми за 20 млрд. лв. В момента за 2 програми общият ресурс е за 5 млрд. лв. Това не е моя победа, обикаляме от месеци с представители от местната власт, с областните управители всички областни градове, това е победа за всички нас. Аз осигурих една приемственост, дадохме глътка въздух на малките и средни предприятия в ситуация на криза. Във фаза 2 редовният кабинет трябва да разпределите тези средства по най-чистия и прозрачен начин. Може да разчитате на нас в това време, в което сме на власт, да ви помогнем да осигурите тази така искана приемственост“, подчерта още Пулев.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени