Connect with us

Нюзрум

Герджиков разкри връща ли се Симеон в политиката след срещите с Радев: НДСВ възкръсна, за да…

Published

on

Цяла Европа се отказа от машините, защо са отречени. Ние ли сме най-умни от цяла Европа с най-малко стаж в демокрацията. Това каза пред NOVA News проф. Огнян Герджиков.

Той препоръча да се търсят механизми за минимализиране на опасностите от фалшификация на изборните резултати, вместо да се търсят машини.

„Нашата политическа болест е конфронтацията – всеки срещу всеки. Само партията на Стефан Янев я няма, защото е нова партия. Не ни достига коалиционна култура, тя е важна. Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст”, обясни бившият служебен премиер.

Относно неодобрението на предложените кандидати за премиер, Герджиков смята: „Ако ще да дойде Нобелов лауреат, ако ще да бъдат най-качествените хора на планетата, те няма да бъдат подкрепени, защото политиката е такава”.

Advertisement

Според него хората са отвратени от политиката и това е причина за ниската избирателна активност. „Толкова ниска избирателна активност, под 40%, ако следващите избори бъдат през март и НДСВ не се кандидатира, активността ще бъде 35%”, прогнозира Герджиков.

Икономиката е в просперитетът на една нация. Това е задача номер едно. Още две области имат нужда от реформа. Това е образованието и здравеопзаването. Те са построени на грешен фундамент. Парите следват студента. Това означава, че всички висши учебни заведения нямат интерес да отпадат студенти.

Всеки, който влезе, с малки изключения, излиза – ние пълним нашето стопанство с некачествени висши кадри. Ректори привикват преподаватели: „Защо толкова късате, значи – лошо преподавате”, обясни Герджиков.

„НДСВ се връща ударно в политиката – усети се вакуум. Политическите обекти в народното събрание не може да се формира мнозинство, служебните кабинети са повече от редовните – това е омагьосан кръг. Това даде импулс за една партия, която бе изпаднала в клинична смърт последните години, да се завърне на политическата сцена”.

По думите му Станимир Илчев е основната движеща сила, той е съпредседател на НДСВ. „От него научих и се ентусиазирах”, каза Герджиков.

Advertisement

„Не мога да мисля само за себе си. Не че сме единствените в света, които попадат в такава политическа криза – Израел, Италия, Белгия бяха в подобна ситуация, но защо да повтаряме такъв лош опит”, обясни желанието си да се завърне в политиката Герджиков.

Той изтъкна заслугите на партията си за влизането на България както в НАТО, така и в ЕС. „Не че и други партии нямат заслуга, но основната е на нашата партия. И други са ни срещали и са ни казали: „По ваше време се работеше много по-спокойно”.

Относно ролята на бившия цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, по думите на Герджиков той се отдръпва. Самият Герджиков, обаче, би могъл да се съгласи да бъде кандидат-депутат. „Това е усилие, но аз съм готов да го дам”, каза Герджиков.

„Ние не бяхме силни в изграждането на партията, нямахме човек като Цветан Цветанов, който изгради структурите на ГЕРБ. Ние нямахме опит, мен ме провокираха. Влязох насила в политиката”, обясни бившият служебен премиер.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени