Connect with us

Лайф или жизнь

Красен Кралев разкрива утре в Пловдив какво е направила за него Виктория Петрова

Published

on

Българите го познават като спортист и политик. Все пак той беше министър на младежта и спорта – при това в два последователни мандата – от 2014 до 2021 г. Да, Красен Кралев е познато лице от политическата сцена. Това, което малко хора знаят за него е, че той е и художник. В годините се учи от Големите: харесва Пикасо с неговия поглед върху формите. Улавя тънката разлика между сън и реалност в платната на Салвадор Дали. Но избира да се движи по стъпките на Джаксън Полък – великият американец, който разви движението на абстрактния експресионизъм, пише в. „Марица“.

На 20 декември, точно в навечерието на Коледа, Красен Кралев избира Пловдив, за да покаже своето „Вдъхновение 4“ – 24 картини в изложба живопис. Платната са подредени в Арт клуб и галерия Савов.

„В изкуството не можеш да лъжеш. Аз съм такъв какъвто съм в картините си. Всеки човек има усет за изкуството – нека ме усети там“ – така ни посреща авторът на прага на галерията. И не крие удоволствието си, че е поканен в Града на художниците – Пловдив! Културната столица на България!

После развълнувано обяснява как новата му серия „Полифония“ е вдъхновена от творчеството на Джаксън Полък.

„Това са произведения в стил абстрактен експресионизъм – живопис на цветните полета. Характеризират се с изключително ярки цветове. Основата на цялата експозиция е геометрията. Обичам да използвам и символите! За мен рисуването е символи, които се проявяват във форма и цвят – като инструмент, с които се демонстрира духовното чувство. Такъв е начинът, по който виждам света и изразявам себе си“, обясни авторът.

Споделя още, че рисува от дете, но захвърля четките в началото на 90-те. „Когато падна Берлинската стена, начинът ни на живот се промени изцяло. Промени се и всичко около нас. В тези години започнах да се занимавам с бизнес, но и той е близо до изкуството“. Така Красен Кралев поставя основите и вече 30 години се развива в областта на рекламата, пространствения  и графичен дизайн, където е безспорен авторитет. „През 90-те печелихме награди и бяхме оценени на професионални форуми в Лондон и в Ню Йорк, Кан и София. И това са първите награди, които българска агенция е печелила за творчеството си зад граница. Част от този успех го дължа на обстоятелството, че винаги съм бил близо до изкуството“, твърди колоритния варненец.

„Потребността ми да творя се върна отново преди 5-6 години.  Тогава Вики (бел. Ред. Виктория Петрова) ме стимулира – тя ми купи четките и боите и ме провокира да подредя първата си изложба. Направих я в София, навръх моята 50-годишнина. Юбилеят е време, когато можеш да разкриеш друга, различна страна от своя живот. Направих го пред приятелите си. Нямам претенцията да съм художник, но изкуството е част от моя живот“, разказа Кралев. Изложбата е под наслов: „50 вдъхновения“, като всички приходи от нея са дарени на фондация „Български спорт“ за лечението на спортисти. Тогава са продадени 42 картини, а дарението е близо 40 000 лева.

„Между първата и втората изложба минаха 5 години. Втората беше това лято във Варна – съвпадна с празника на града, 15 август“, уточни авторът. Морската столица го кани в галерия „Графит“, където бившия министър на младежта и спорта подрежда 42 картини, обединени под името „Вдъхновение“ 2. След вернисажа отново дарява събраните от продажбите средства – този път за Асоциацията на графиците и така подпомага изобразителното изкуство в своя роден град.

Третата му изложба е в галерия „Вежди“, в края на м. октомври т.г.

„Вежди Рашидов ми е голям приятел и ментор. Преди 5 години, когато му показах първите си платна, той ме попита: „Брат, нали няма да изкарваш прехраната си с изобразително изкуство“. Сега обаче ме покани и промотира пред софийска публика – на откриването ме насърчи да продължа да експериментирам“.

И Красен Краев го прави – твърди, че му харесва да се прибира вечер у дома, след „тежките“ емоции в политическото си ежедневие. Пуска си джаз , взема четката и се потопя в неговия си свят. „Себепознанието като че ли е най-голямото предизвикателство пред човека. В самовглъбяването да намериш истинския си Аз. Защото когато откриеш всички тайни в себе си, ще разбереш, че навън няма нищо друго за откриване“, разсъждава творецът Кралев.

Спортът те учи да понасяш славата

„Още през 70-те години допуснахме голяма грешка като загърбихме, като държава, развитието на колективните спортове – именно те изграждат и възпитават духа на нацията, сплотяват!

Вместо това ние се фокусирахме върху печеленето на медали от олимпийски и световни първенства – защо? И днес, 30 години след началото на прехода още не можем да се избавим от това мислене, от комунистическата доктрина. Трябва да помислим за цялостно пренареждане на пирамидата в спорта – т.е. да наблегнем изключително на колективните спортове“, казва Красен Кралев. 

Самият той приключва със спорта през 1990-а, но именно той го изгражда като личност, учи го на ред, на търпение и дисциплина. В младите си години Кралев е бегач на дълги разстояния и завоюва редица шампионски титли на национално и световно ниво. Заема трето място с националния отбор по кънтри крос на Балканиадата през 1986-87 г.

„Спортът те учи да понасяш славата и от победите, и от загубите“, категоричен е варненецът.

Божидар Савов: От картините му струи светлина

„Много са необходимите качества, за да бъде човек творец. Талантът, вдъхновението и постоянството са най-необходимите. Красен Кралев категорично притежава и трите“ – казва за него галеристът Божидар Савов.

И допълва: „Оказа се, че Красен Кралев отдавна излива мисли и емоции върху бялото платно. Бих казал, че го прави изключително професионално. Творбите му са модерни и експресивни, композиционно издържани и с богат колорит. На пръв поглед те са декоративни, но от тях струи светлина и настроение, мисъл и чувство. Статичността в картините му е привидна и вглеждайки се в тях зрителят открива динамиката на геометрични фигури и символи, обединени в композиционно единство. Авторът притежава свой стил и почерк, изграден върху солидни познания в областта на родното и световно изкуство.

Изложбата на Красен Кралев в Арт клуб и галерия Савов е четвърта в кариерата му на художник. Убеден съм, че изкуството му ще срещне заслужено своите почитатели и в Пловдив“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени