Connect with us

Парламент

Кабинет няма да има! И Карадайъ напусна срещата с Денков ядосан, какво се случи?!

Published

on

„Ако мога да си позволя да тръгна от последните ви думи – че имате призив да не се връщаме назад, за да гледаме напред. Това е много добре.

Това заяви на срещата с представители на ПП по покана на кандидата им за премиер акад. Николай Денков, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Трябва да повишим доверието в правовия ред. Това са факти, които ги има на терен. Не искаме да внушаваме нашата оценка. Посочваме факт, на който трябва да направите оценка. Всички онези незаконни нахлувания по домовете на възрастни хора по указания на Рашков вие как ги оценявате, защото тук не става въпрос за борбата с купения вот. Ние сме срещу купения вот, но незаконните действия не могат да се толерират. Те са актуални днес и са факти. Оценката за цивилизованост на едно общество се гради на база на отношението му на хората в неравностойно положение“, каза Карадайъ.

Той даде пример и с потъпкването на Конституцията от страна на Кирил Петков, който стана министър, без да се е отказал от канадското си гражданство.

„Като говорим за реформи с правосъдието, ние винаги сме казвали, че там има две теми и бихме обсъждали и двете. Едната тема са правилата и реформите, а другата е кадруването. И по двете теми бихме участвали, но когато смесваме двете теми, особено когато става въпрос за съдебната власт, понятието реформа девалвира“, каза той.

„Ние от миналата година на всички парламентарни групи представихме идеите си за промени в Конституцията, виждаме, че някои хора могат да ползват много теми за партийно политически популизъм. Когато обаче става въпрос за действие, ги няма на терена“, каза той.

„От едната крайност за главния прокурор, ние сме предложили точно другата крайност- без никакви правомощия и те са разписани черно на бяло“, каза той.

По думите му няма място за популизъм в съдебната реформа.

„Когато говорим за добри намерения, би било тези добри намерения да са подплатени с факти и с действия“, добави лидерът на ДПС.

Кабинетът на Габровски беше от хора, които нямат партийни украски. В момента със същите идеи като неговите искате подкрепа. Искате подкрепа на политики, пък вие да си предложите политически кабинет. Стои и същият въпрос – на реципрочното съгласни ли сте? Дайте да подкрепяте политики, а ние да ви предложим кабинет“, каза Карадайъ.

„Намеренията ви са добри. Има обаче ред още други неща, които са за допълване, но искам да спра дотук, но да си потвърдя и нашата позиция. Освен  приоритети за нас е важно какво ще се прави и от кого ще се прави. Програмата и състава са много важни, казахме го на Габровски, казваме го и на вас“, каза той.

По думите му България има нужда от кабинет и правителство. Според него, за да се разрешат всички кризи, на първо време трябва да бъде решена политическата криза.

Денков заяви, че смята, че законността трябва да се спазва.

Той се опита да оправдае Кирил Петков за постъпката му, но бе посечен остро от Карадайъ:

„Аз ви питам да дадете оценка на решението на КС, че действията на Петков са незаконни. Отговорете ми на това“, каза Карадайъ.

„Кирил Петков направи много лични жертви, за да бъде част от правителство, което работеше тогава“, поде отново Денков, но тогава лидерът на ДПС се ядоса и стана от масата за преговори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени