Connect with us

Нюзрум

Шефка на протестърска агенция озадачи БНР: Други лица за кабинет няма откъде! По-добре с първи мандат…

Published

on

Съставът на кабинета на проф. Николай Габровски е микс от лица. Въпросът е дали може с експертен кабинет да се търси изход от блокажа, в който се намира политическата система? За мен подходът е разумен. Това каза пред БНР Боряна Димитрова, управител на социологическа агенция „Алфа рисърч“, която е особено близка до протестърските среди. 

И посочи, че е очаквала да има повече експерти, които да не се асоциират пряко с една или с друга политическа сила. 

„Имаше по-голям шанс това правителство да бъде прието по-добре от обществото, ако не беше тясно асоциирано с една или с друга политическа сила. Но да си кажем честно, че няма откъде да вземем тотално нови лица“. 

Димитрова допълни, че в конкретната ситуация не е оптимист: „Сериозните разговори и преговори се водят с редовни правителства с хоризонт от поне няколко години. Трудно се правят разговори по стратегически и национални въпроси със служебни правителства. Според мен около 30% са шансовете за съставяне на правителство с първия мандат…

Колкото по-ясна е политическата отговорност, толкова по-добре. Привърженик съм на това правителствата да се излъчват от победителите – от първия или от втория мандат, защото третият ни вкарва в по-голяма степен на зона на здрача, където не е много ясно кой поема отговорността“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени