Connect with us

Лайф или жизнь

Проф. Габровски спасява от смърт Златното момиче Цвети Стоянова! Семейството му е топ!

Published

on

Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски е едно от най-големите имена в родната неврохирургия. Той е трето поколение лекар във фамилията, а баща му е прочутият неврохирург проф. Стефан Габровски. Дядо му пък е един от основателите на военната хирургия в България – д-р Ганчо Савов, припомня вестник „Ретро“.

Проф. Габровски-младши с баща си проф. Стефан Габровски


Проф. Николай Габровски оглавява Клиниката по неврохирургия към „Пирогов“, която преди това бе ръководена от неговия баща до пенсионирането му. Габровски-младши е роден на 29 ноември 1971 г. в София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет в София. Придобил е специалност по неврохирургия през 2004-та. Работи в Клиниката по неврохирургия на „Пирогов“ от 1997 г., а от 2011-а е и неин началник. Специализирал е при водещи лекари във Франция, Белгия и Германия. Проф. Николай Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 г. От 2011 г. е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. През 2018-а бе избран и за заместник-председател на Българския лекарски съюз, както и за заместник-директор на „Пирогов“.

 Известният неврохирург е направил над 5000 успешни операции

„Още от дете си знаех, че ще стана лекар, макар и да имаше моменти, когато никак не харесвах тази професия. Искам да говоря с татко, а той е или на работа, или спи. Имах моменти на вътрешна съпротива и мислех дали не мога да бъда инженер, архитект, но пак се връщах към медицината. Като млад никога не споделих тези мимолетни колебания с родителите си“, разказва Габровски-младши. Още във втори курс, след като записал Медицинския университет в столицата, започнал работа като санитар. Малко по-късно станал специалист по здравни грижи в клиниката, оглавявана от баща му. „Той не беше във възторг от този факт, но не се възпротиви, защото от малък ме беше научил, че трябва да вземам сам решенията за себе си и да си нося отговорностите“, допълва разказа си проф. Габровски-син. След години пак негово е решението да продължи с неврохирургия.
51-годишният проф. Габровски има зад гърба си над 5000 операции. Той е и човекът, който спасява гимнастичката Цвети Стоянова с 4-часова изключително тежка операция, когато през 2016 г. тя падна от шестия етаж и бе на ръба между живота и смъртта.

С гимнастичката Цвети Стоянова, чийто живот спаси преди 6 години 

Децата на талантливия неврохирург обаче не са тръгнали по неговия път в медицина. Със съпругата му Емилия са щастливо женени от дълги години, а тя работи в администрацията на УНСС. Хобитата ѝ са свързани с рисуването и пътешествията. Николай и Емилия са родители на син и дъщеря. Щерка им Стефания, кръстена на известния си дядо проф. Стефан Габровски, е на 23 години и е завършила Тилбургския университет в Нидерландия със специалност „Психология“. Сега следва и магистратура „Клиничка психология“ в Утрехтския университет, намиращ се отново в Нидерландия. Стефания е наследила афинитета към четките от майка си и в свободното си време се занимава с изкуство.

Съпругата Емилия

Картините си показва в социалните мрежи, където творенията ѝ се радват на завиден интерес. Тя е близка приятелка с дъщерята на актьора Васил Василев-Зуека – Девина, с която са били съученички в гимназията, както и с щерката на Коко Каменаров и Радина Червенова – Анастасия. От 2017 г. насам Стефания е сериозно обвързана с приятеля си Божидар, с когото обаче още не са предприели по-сериозни стъпки във връзката си, като сватба и наследници.

Дъщеря му Стефания е студентка в Холандия, има талант на художничка


Тя има и по-малък брат Богдан. Синът на проф. Николай Габровски е завършил частната Международна гимназия „Васил Златарски“ през пролетта на 2022 г. В момента Богдан е студент, но е фокусиран и върху нестандартното си хоби, а именно астрофотографията. Наследникът на кандидата за премиер снима звездите и небесните тела, а мечтата му е да покаже кадрите в самостоятелна изложба.

Синът му Богдан бил абитуриент тази пролет, снима звездите


Проф. Николай Габровски не обича личният му живот да бъде под светлините на прожекторите, но през 2021-ва и на него му се налага да мине през премеждия в здравословен план. През миналата година почувствал характерни болки в рамото и гърба, а после и ядрено-магнитният резонанс потвърдил дискова херния. Тогава показал, че вярва безрезервно на колегите си в „Пирогов“ и не се поколебал точно те да го оперират. „Съвсем различно е в операционната ти да държиш скалпела и съвсем друго да гледаш лекарите отдолу нагоре. Те обаче са брилянтни“, казва професорът за своите колеги.

Проф. Николай Габровски бе на първа линия по време на всички вълни на коронавируса. Работният му ден тогава продължавал по десет, дванадесет, че дори и шестнадесет часа, а семейството му страдало от липсата му у дома. Случвало му се да нощува на дивана в кабинета си и да не се прибира с дни.

Въпреки че е сред доайените в своята област, все още се допитвал до баща си проф. Стефан Габровски. Двамата обсъждали интересни случаи, а понякога вземали за тях и общи решения. „Късметлия съм, че съм се родил в такова семейство. Той е изключителен баща. Това е най-мъдрият и съдържателен човек, от когото съм се учил и продължавам да се уча“, казва кандидатът за премиер.

Проф. Стефан Габровски е доцент по неврохирургия от 1989 и професор по неврохирургия от 2004 г. Специализирал е в Москва, Санкт Петербург и Париж. Началник е на Секцията по неврохирургия на болница „Пирогов“ от 2000 до 2011 г., когато предава щафетата на сина си. Преди това е бил завеждащ на Клиниката по неврохирургия на ДУБ „Царица Йоанна“. Проф. Габровски-старши е с над 40-годишен опит в неврохирургията и е автор на повече от 160 научни публикации в България и чужбина.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени