Connect with us

Нюзрум

Нова гнусна коалиция! Блажат ли БСП, ПП и Копейкин от „Лукойл“!? И затова ли дерат българите

Published

on

Съществуването на нова Лукойл коалиция, обяви на пресконференция в партийната централа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя се състои от всички партии без ДПС и ДБ и е проличала в парламентарната енергийна комисия. 

По-рано енергийната комисия не подкрепи 1 лв/л компенсация за бензина и дизела. „Не всичко е загубено! Борбата продължава в пленарна зала!“, закани се Делян Добрев в социалните мрежи. На пресконференцията той показа познатата схема с кораба с барелите руски петрол, който купува „Литаско“, преработва го в Лукойл-Нефтохим в Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. „Днес отхвърлиха да обложим с вноска Литаско, тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50“, заяви Делян Добрев.

Текстът, предложен от ГЕРБ обаче бил подкрепен само ДБ и ДПС, но по един техен депутат липсвал и така не минал. Добрев обаче се спря на предложението на ДБ за Лукойл, което е минало с гласовете на ГЕРБ – за назначаването на особен управител „ако те решат да затворят предприятието да се назначи такъв от държавата, който да управлява“. Според него е имало такъв в Италия и Австрия. „Не им го национализираме предприятието, слагаме директор и то да работи. Този законопроект го приехме с няколко депутати от ПП, но Сабрутев гласува с БСП и „Български възход“. По нашия те гласуваха заедно „срещу“. По закона на ДПС от миналата седмица, че не може да се изнасят преработените продукти от руски петрол „за“ бяхме само ДПС, ГЕРБ и ДБ, а четирите партии в коалицията Лукойл бяха против“, обясни още бившият енергиен министър.

Добрев настоя, че миналата година Лукойл е работил с 50% руски петрол. „Тезата, че не могат да работят с друг освен с руски петрол и че ще затворят ако не е такъв, сами доказват че не е вярно. Днес питах шефа на митниците. С дерогацията пак ще работят 50 на 50. Защо тази година работят на 90% – ми защото е с лев отстъпка. Но той не отива при потребителите. Като направим опит тая дерогация да е за българите, коалицията Лукойл гласува против“, атакува той БСП, ПП, „Възраждане“ и „Български възход“.

От ГЕРБ посочиха, че служебният кабинет обещава да обложи Лукойл със свръх печалба. „Това зависи дали ще си върнат фирмите в България и в края на годината техният счетоводител колко ще напише, че е печалбата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата между брента и уралския нефт, всичко зависи от добрата им воля“, смята обаче Делян Добрев. А Борисов посочи, че тази година за изсмукали печалби от 2,1 млрд. и попита защо не дадат 700 млн. от тях сега, а не да се чака догодина.

На въпрос дали се е срещал с турския президент Реджеп Ердоган, Борисов отново повтори, че не е. „Аз отидох на вечерня, слагаха ме на трон, аз не исках да седна, всичко пред камерите и от там на колата, може да се види кога сме минали границата. Ако се срещна с Ердоган е чест, ще го снимам, защото е в полза на България. Без тях мигрантската криза не може да се реши“, добави бившият премиер. И посочи, че в Турция се строят терминали за втечнен газ, можело сега да станем съсобственици както сме купили 20% от Александрупулис. „Ако сме отговорни, държавата трябва да се включи като съакционер, за да си докарваме танкери, а не както направиха Кирил Петков и Асен Василев, или който им е бил министър – не си резервираха капацитет в Гърция, а пратиха частна компания“, смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов е доволен и от задвижването на антикорупционното законодателство. „На първо четене тези важни закони, касаещи и ПВУ, минават ударно и се надявам законите, пратени от Министерски съвет по ПВУ, също така да минат. Утре е важно на комисия да мине подкрепата за Украйна и в петък да се гласува в зала, защото в момента демократичният свят е в подкрепа на Украйна. И дори не може да си представите какво огромно влияние взима това във всички решения на ЕС. Ние сме заели твърд курс и се надявам ратификацията за подкрепата за даване на въоръжение за Украйна нашата ПГ да го подкрепи“, даде заръка на своите депутати той.

ГЕРБ дадоха пресконференция броени часове преди в парламента да започнат консултациите за реализиране на първия мандат за кабинет, ръководен от проф. Николай Габровски. Бойко Борисов отново подчерта, че не се меси в избора на кандидатът за премиер. „Аз действително не се меся. Целта е да се намерят експерти, които имат качества и се приемат от другите“, настоя лидерът на ГЕРБ.

„Проф. Габровски има всички права да си организира среща с партиите. Ние сме обещали да се направи експертно, програмно, както искате го наречете правителство. За да не му тегне товар, той си взима решения“, повтори пак Борисов. Като кандидат за министър, той отново изтъкна, че Делян Добрев е най-добрият експерт в енергетиката, но ако застанел, щяло да има голям упрек, че е политик. Затова Габровски трябва да заложи на други експерти.

Професорът помолил чрез администрацията на ГЕРБ да се изпратят писма за разговорите, но Габровски е „упълномощен да направи необходимото за редовно правителство“. А оценката на Борисов за 48-то НС е : „толкова добре работещ парламент в България до сега не сме имали“.

„Хубаво е, че доколкото разбрах ДБ и БСП ще проведат срещи. Това отваря разговор при евентуален 2 или 3 мандат. Почва да се връща чрез този наш ход на човек, който никога не е бил в ГЕРБ да проведе тези преговори“, заяви Борисов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени