Connect with us

Нюзрум

Епицентър: Обрат! Бойко Борисов се отказа! Ето кандидатът на ГЕРБ за премиер

Published

on

Десислава Атанасова ще вземе първия проучвателен мандат за съставяне на правителство като кандидат-премиер на ГЕРБ, твърди Epicenter.bg

В събота вечерта, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, шефа на СОС Георги Георгиев, проф. Костадин Ангелов преживя вълнуващи мигове на концерта на Лили Иванова в зала Арена София.

През деня Атанасова заяви пред БНР: „Благодарение на дългия управленски и политически опит всички, които са били министри в последните правителства на ГЕРБ, можем да наречем експерти. Това са и хора, трайно обвързани с партията, затова можем да ги наречем политически лица.”

По-важен е въпросът – не дали ние сме готови с правителство, защото ние сме готови, а дали искаме стабилност, растеж, спокойствие и сигурност за хората. Или искаме двете години безветрие и хаос да продължат? Отговор на този въпрос трябва да дадат всички политически сили, коментира Десислава Атанасова.

Тя посочи, че ако няма осъзнаване на ситуацията от страна на партиите, почти без значение е кой от ГЕРБ – СДС ще вземе мандата от президента Румен Радев:

„В нашата коалиция има достатъчно хора, които могат да изпълнят функцията „приемане на мандат“ като кандидати за министър-председател…

По думите й заради политическата криза от последните две години България е сочена като най-слабо развиващата се държава и като най-несигурната държава в Европа.

„Ако преди две години се твърдеше, че България е силна и прогнозируема, достоен партньор в Европейския съюз, сега нашите партньори в Европа са силно разколебани… Няма демокрация, в която министър-председател да може да арестува с есемес и да е свидетел по досъдебно производство за арест.

Не е правова държава тази, в която главният секретар на МВР разбира 10 минути по-рано за акция по неотложност, в която ще бъде арестуван бивш министър-председател. Професионалното ръководство на МВР беше изчегъртано, за да се появяват удобни лица, които да ръководят различни процеси“, заяви Атанасова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ подчерта, че е некоректно парламент, в който няма управляващо мнозинство, което да подкрепя редовно правителство, да прави бюджет: „Дори този закон за удължаване на бюджета да бъде гласуван, ако има редовно правителство, то трябва да внесе собствен бюджет“.

Преди това сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер: „ГЕРБ има два варианта. Първият – ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи“, каза той и даде за пример Меси.

„Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине и да има разговор, да обясни на тези колеги в Народното събрание (НС), че катастрофата, в която се намираме, ще доведе до непоправими последици“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Дайте да направим правителство. Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля. Никой няма да защити България без редовно правителство“, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Ние като първа политическа сила как може да направим правителство – само на малцинство, или ако някой ни подкрепи.

Най-четени