Connect with us

Fake Harvard

Бойко пусна ангелите си да убият Киро: Платил е лично, за да назначи незаконно нови хора в ББР

Published

on

Нова атака към лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, този път в качеството му служебен министър на икономиката, отправиха ГЕРБ. Проблемът този път идва от опитите му да кадрува в ББР, както и за действията на Управителния съвет на банката за развитие.  

Ще започнем с малка ретроспекция. Без да има законово право Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на надзорния съвет на БНБ. Това заявиха по време на конференция представители на партия ГЕРБ. В нарушение на нормите таксата е платена от личната му сметка. На 27 май БНБ с нарочно съобщение потвърждава за внесени документи от лица, които нямат представителна власт, а заявленията са в разрез на закона и те са оттеглени.  „Няколко дни по-късно той развива тезата си, че голяма част от 1.4 млрд. от парите на данъкоплатците са дадени на 8 фирми, 4 от които на едно лице. Тезата се развива след това на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните отчети на БНБ обаче показват, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс“, заяви Деница Сачева. 

Тя уточни, че около 1,3 млрд. лв. е бил капиталът на банката и е бил наличен. Дейността е развивана с привлечени средства, активите са почти 4 млрд., а кредитите са със солидни обезпечения – това е било състоянието на банката. Тя отхвърли обвиненията на Петков, който през май м.г. твърдеше, че ББР не подпомага средни и малки предприятия, а клиентите й  всъщност са били 18 500, основно малки и средни. Още около 2000 са подкрепени по програмата за КОВИД, според ГЕРБ.

През целия месец юни Петков правел опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството, твърдят те.

На 7 юли е вписано ново ръководство на банката. Новите директори сключват договор за правно обслужване 6 дни по-рано, което е нарушение на Закона за правния регистър, посочиха от ГЕРБ. Договорът е с адвокатска кантора, но с изрично назоваване на Лена Бориславова, а заплатата й е 13 хил лв. на месец, или164 298 лв годишно, без ДДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени