Connect with us

Парламент

Карадайъ извади факти! Вижте измамата, която доведе ПП на власт, а ДеБъ в парламента

Published

on

Конкретни цифри за разминаването на гласовете при машинния вот изнесе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна по време на дебатите по Изборния кодекс.

Когато говорим за избори, става дума за демокрация, а укрепването й става през свободни и честни избори, които създават доверие – в процеса, а оттам и в органите. А в последните години има дефицит в доверието, обясни Карадайъ. Затова трябвало да се елиминира субективния фактор при броенето на гласовете и при попълването на секционните протоколи.

Карадайъ цитира конкретни цифри и даде два примера от сайта на ЦИК.

Първият е за секция от община Трявна: брой контролни разписки, разпечатани от машината – 229, брой положени подписи в избирателните списъци – 229, брой потвърдени гласове от машинното гласуване – 227. Това е нещо, което няма физически как да бъде контролирано – физическите носители съвпадат, а електронните гласове се различават, обясни лидерът на ДПС.

Вторият пример, цитиран от него, бе: 349 контролни разписки, 349 подписа, 350 потвърдени гласове от машинното гласуване. В обратната посока е разминаването на електронния вот от физическите носители, коментира Карадайъ. 

Ето затова, когато говорим, че има съмнения – има факти. Въпросът е, имайки тези факти и съмнения, отпедна страна, и от друга – притеснението на част от хората да отидат да гласуват заради машините, наша задача е да намерим онази формула, че да има доверие в изборния процес, каза Карадайъ. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени