Connect with us

Парламент

Десислава Атанасова изненада всички: Щом Асен Василев може да го направи, нека заповяда

Published

on

„Три пъти имаше заседание на председателския съвет – отстъпките, които всички ще направим е гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение. Т.е нашите предложения на ГЕРБ-СДС ще  бъдат неподкрепени в зала по отношение на район „Чужбина, заявленията, както и отпадането на машинното преброяване -т.е.  въпросите с т.н. „флашка”, но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начина по който ще гласуват”.  Това заяви по време на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя уточни, че от машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от съответната Избирателна комисия и която ще се брои под видео наблюдение  и записване на момента на извършване на преброяването.

Атанасова заяви, че гласуването ще се извършва и с хартия и с бюлетина само зад параван, както и, че по предложение на ДБ ще бъде създадено звено в ЦИК, което да разглежда само въпросите с машинното гласуване.

По думите и е постигнат баланс за промените в Изборния кодекс.

„Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване. Те ще бъдат от защитена хартия, която няма да може да се манипулира, разписките ще се преброяват заедно с бюлетините от хартиено гласуване и резултатите ще влязат в един протокол”, допълни Атанасова. 

Тя бе категорична, че по този начин се надгражда доверието в изборния процес.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че докато нямаме реално правителство, което да носи отговорност за изпълнение на бюджета е по-добре да бъде удължен настоящият.

„Три процента дефицит е чудесна новина, но данните на БНБ, на НСИ говорят, че това  е почти невъзможно, защото следващата година вече сме с дефицит от 11 милиарда и трябва да теглим нов дълг, ако Асен Василев има магическа пръчка и направи три процента дефицит, нека заповяда”, коментира още тя.

Десислава Атанасова подчерта, че всички комисии работят, за да приемат всички законопроекти свърза с Плана за възстановяване и устойчивост.

„Това означава, че ние много добре знаем кои  са важните теми за България и не ги отстояваме само на брифинги.  Нека да припомня, че преди втори мандат има първи”, с тези думи тя коментира предложението на ДБ и ПП за формиране на правителство на малцинството с втория мандат.

Най-четени