Connect with us

Нюзрум

„Бойко Борисов успя – не само отдели БСП от ПП, но и ги накара да се псуват“

Published

on

Има две причини връщането на хартиената бюлетина да е най-глупавото нещо. Първо, защото мога да ви кажа със сигурност, откакто няма хартиена бюлетина, отпаднаха всичките невалидни бюлетини. Няма някаква централизирана фалшификация, но има малки нецентрализирани.

Това каза социологът Андрей Райчев, коментирайки решението да се върне хартиената бюлетина. 

„Социолозите познаваме изборите до десети. Вижте последните два избора. При екзит пола е до стотни, само че като изкривят, какво да познаем? Какво да познаем – кой е по-хитър? Втората причина е, голяма битка бе за тези машини. Ако помните, не просто битка, а Трифонов при излизането му на второ място отмени изборите заради това. Той каза, че истинските избори ще дадат повече. Вторите избори, ходихме с машини и организирани от други и рязко се подобри положението на опозицията спрямо управляващите“, каза още той. 

По думите на Райчев, гласуването с машини е доказано хубаво, но вероятно има и недостатъци.

„Трябваше да се обсъжда как да се преодолеят тези опасности. Някак си два пъти стана много хубаво. Социолозите докладваха и едно много хубаво нещо – няма нито една група население, която е изпитала затруднение. Всичко е пропорционално. То аз съм от старите хора. Станах на 67 години. Аз съм тази група. Това не са бабичките, които се плашат от грамофона“, каза социологът. 

При това той отправи сериозно предупреждение към всички, въведени в спора за бюлетината.

„Но тече нещо много вредно, извън резултата. Дебатът е безсмислен, защото президентът ще наложи вето. На 99% съм сигурен, че президентът ще наложи вето. Това е и негово право поне за един месец да наложи вето. Затова се бърза, за да може да се върне ветото обратно. КС няма да може да обсъжда дали бюлетините или машините са правилни, а дали нарушават Конституцията. Та ако не стане правителство с този парламент, което е по-вероятният изход, няма и да станат машините.

Най-лошото е на какво обучават партиите, които предлагат хартиената бюлетина, българския народ, че изборите са фалшиви. Те развращават народа, обясняват как властващите са мошеници.

Как не може да се разберат за нещо елементарно, че не могат да проследят 3 милиона бюлетини, а ще усвоят честна държава. Където има тука има-тука нема, безкрайното сложни конкурси, поръчки, те са много по-сложни за контрол от бюлетините. Те се пъчат да разказват, че това не може да стане“, обясни Райчев. 

По думите му с връщането на бюлетините се гонят тесни партийни цели. 

„Нинова си е въобразила, че може да обясни низходящия си резултат с машините. Това е илюзия. Машините не са виновни. БСП не са необразовани. Това е смехотворно да се каже, че машините им пречат. ДПС имат свои съображениоя. Те са си свикнали на определени секционни доминации. Те са свикнали да печелят от хартиения вот по не много хубав начин.

ГЕРБ. Защо го прави? Ще ви кажа. Тук има два фактора. Единият е че ГЕРБ не са решили кое предпочитат – да има избори или да няма. Вторият фактор е много по-тънък – те отделиха БСП от техните съюзници. Пропастта между БСП и ПП се задълбочава. В режим на псуване са. Трупа се едно недоволство. ГЕРБ печелят от това. Те разделят един съюз който им е много неприятен. ГЕРБ е центристка партия. За ГЕРБ е достатъчно фланговете да се скарат, за да бъдат на власт“, каза той. 

„Ако двата полюса се карат центриста е на власт, просто той ще избира с кого. За тях разделянето на БСП от десните е голямо постижение. Затова Борисов не говори аз съм за или против машините. Той държа доста Тодор Живкова реч. И на ловеца дръж, и на заека беж. Защо го прави? Поради две причини. Първата е да отдели БСП от десните и почти успя. И втората, той не е решил. ГЕРБ не са взели това решение“, каза още той. 

По думите му, до момента партиите са чакали новите социологически данни, но те са изненадали всички.

„Скандалите, обвиненията, невъзможно обидни неприятни неща. Все някой ще се повлияе от нещо. Нищо такова не виждаме. Картината е същата. Това нищо не прави, освен ,че нагнетява напрежението между хората. Политическата класа нагнетява поляризацията и обясняват на хората, че изборите са измишльотина. Тези две неща трябва да се прекратят веднага. 

Поляризацията е много вреден процес. Това бяха най-ужасните 10 години за България. На ръба на гражданския конфликт. Има един много дразнещ фактор на мястото на ковида. Войната. Нищо не се променя, който смята, че Зеленски е мошеник, продължава. Това е болшинството. Който смята Путин за тиранин от типа на Хитлер, продължава. Те са малцинство, но напрежението расте. За какво да разделяме нацията по някакъв трети въпрос“, обясни Райчев. 

Социологът е категоричен, че България се намира пред изпитание.

„България трябва да преживее един труден период. И ще го преживеем, ако престанем с тази малоумна политика спрямо войната. Америка печели, Китай печели – каква политика води Европа. Тя води политика на реагиране. Кой реагира? Жертвата. Държим се като жертви, които са застанали в една нелепа поза, в която има снежно бял Зеленски и кървав Путин, при което снежнобелия Зеленски направи следното – застреляха 10 руски пленени момчета и обявиха чиста долна лъжа, че е руска ракета е ударила Полша.  

Що се отнася до самата война Райчев каза: „Това са два вида руснаци. те озверяват. В момента има озверяване. Това е братска война, между роднини. Светът трябва да го прекрати, вместо това го подклажда. Защото зверствата, които сега виждаме, са нищо в сравнение с това, което може да предстои“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени