Connect with us

Парламент

За ужас на Кирил Петков: Изненадващи вести след срещата ГЕРБ – Възраждане!

Published

on

ГЕРБ подкрепя предложението на партия „Възраждане“ бъде предоговорен Националният план за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ с цел да бъдат запазени минно-добивните предприятия в Маришкия басейн. Това стана ясно на среща между представители на двете формации.

Поканата на „Възраждане“ беше към всички парламентарни групи, но се отзоваха само ГЕРБ и за кратко – „Български възход“.

„Правителството на Кирил Петков е нарушило решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което категорично противоречи на приетите текстове на 113-а страница от Плана. Всъщност, това е причината ние да сме тук“, заяви Добрев.

Относно коментари, че няма да затвори нито една централа, а ще работят сезонно, Добрев изчисли, че ако при инсталирани пет хиляди мегаватчаса трябва да работят 1200, всяка централа ще работи по три месеца.

Advertisement

Кой е този бизнес, който ще работи три месеца, другите девет месеца няма да работи, но ще плаща заплати, попита той. Няма как да оцелеят предприятията при тази схема, която си представят от „Продължаваме Промяната“, допълни той.  

Добрев отново настоя президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпрос за бъдещето на въглищните централи:

„И те са всичко на всичко две изречения, които поставят българската енергетика на колене. Категорично сме съгласни с вас, че нещо трябва да се направи. Проблемът е толкова голям, че ние нямаме избор, ние трябва да започнем тези преговори, за да променим тези две изречения, които обричат българската енергетика, въглищната енергетика поне, на фалит“.

Искра Михайлова от „Възраждане“ каза, че нестабилната политическа обстановка застрашава преговорите с Брюксел, но този риск трябва да бъде поет.

„Преговорите, които ние в момента можем да проведем, са застрашени от самата нестабилна политическа обстановка, в която се намираме, от това да излезем от експертния тон и от тона, който изисква държавническа мисъл и да влезем в една предварителна предизборна кампания“.

Advertisement

Тя декларира, че в търсене на подкрепа отново ще се търси диалог и с БСП. По-рано днес „Възраждане“ се срещнаха с представители на синдикатите. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени