Connect with us

Импийчмънт

Избори през март! Радев се плаши да са по-рано! Страх го било от депресирани и гладни хора

Published

on

„Политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и сблъсъкът ще бъде по линията на изборното законодателство и начинът, по който се направят изборите. Винаги преди избори интересът към изборното законодателство е много висок“. Това заяви доц. Стойчо Стойчев, политолог и университетски преподавател пред БНР. Той изказа мнение, че от гласуването с хартиени бюлетини ще спечели избирателната активност.

По думите му най-големият гарант за честността на едни избори е това, че на всяко ниво на изборната администрация има представители на различните политически сили, които се явяват на тези избори:

„Този взаимен контрол гарантира честността на вота и правилното отчитане на резултатите, както са подадени от избирателите“.

„Общата препоръка на ОССЕ е, че там, където има ниско доверие в изборния процес, въвеждането на електронно, машинно, дистанционно или по пощата гласуване само увеличава недоверието в изборните резултати, тъй като тези методи до голяма степен не позволява да се проследи първичният глас“, обясни Стойчев.

Advertisement

Политологът прогнозира и още разделителни линии между партиите, които ще се изострят до вероятните предсрочни избори през март. Според нето такива ще са темите за бюджета на държавата и за позиционирането им спрямо войната в Украйна.

„Забавянето в процедурите по консултации и връчване на проучвателни мандати от президента е с цел предсрочните избори да не са през януари или февруари“, смята политологът.

Според него, след празниците хората са в депресивни състояния, защото се връщат на работа, похарчили са много пари, задлъжнели са, а и сметките за отопление и ток са по-високи. Тогава се гласува много по-протестно и се избират дори антисистемни опции.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени