Connect with us

Fake Harvard

Лоша новина за Петков и Василев от Брюксел, ще им се доплаче на аферистите

Published

on

Европейската комисия е склонна да преговаря с България за поетото от нея задължение за инсталиране на множество батерии, включено като ангажимент в Плана за възстановяване.

Това обяви енергийният министър Росен Христов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

„Относно решението за батериите, няма информация за проведени анализи на този проект. Има цел за изграждане на центрове за съхранение на електроенергия с капацитет 6000 мгвтч. Такъв обем в световно ниво не е правен.

Става въпрос за около 6000 контейнера с батерии – няма анализи и технически проект как може да стане това. Пристанищата не могат да го изпълнят“, изтъкна Христов.

Advertisement

Той допълни, че от енергийното министерство са повдигнали въпроса пред ЕК като са предложили алтернативи – изграждането на помпени електростанции, електроцентрали със сгъстен въздух и други.

„Позицията на ЕК е, че, ако предоставим в срок технологиите, те са склонни да ги приемат. Могат да ги заменят“, каза служебният министър.

Припомняме, че заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, беше забавен планът за възстановяване с година и половина. Предадени са интереси на България заради проекта за батериите. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев на специална пресконференция. 

Моделът, който ПП заложи в Плана за възстановяване е провокиран от фирмата за батерии, а не от българското общество, допълни Вълчев.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени