Connect with us

Импийчмънт

Нокаут за БСП в президентството! Радев не се е гаврил така дори с ГЕРБ, направи Нинова на нищо

Published

on

Бихте ли се включили с бившите си партньори в управлението на страната към втория мандат, ако се пристъпи към него? Това попита президентът Румен Радев БСП, които на свой ред седнаха на консултации с него днес.

Как виждате попълването от квотата на НС на органите, чийто мандат е изтекъл, и мерките в кризата, попита още той лидерката Корнелия Нинова.

3 важни задачи за нас има в този парламент, отговори тя. Първо, бюджет със социална насоченост. Второ, законите по плана за възстановяване, и трето – разговори за съставяне на правителство.

Времето, което ни дадохте за преговори, досега е загубено. Няма резултат от преговори за съставяне на правителство, ако изобщо се водят такива, заяви Нинова на Радев

Затова за нас сега важното е приемане на бюджета с 850 лв. минимална заплата, таван на цените на енергоносителите, определяне на понятието енергийна бедност. Майчинството да следва минималната заплата и силен младежки пакет, изреди соцлидерката. И съобщи на президента, че БСП ще внесе това като предложения, независимо че служебната му власт  няма намерение да се внесе нов бюджет.

По-бързо да връчи първия мандат, защото реални разговори по съставяне на кабинет ще започнат едва  тогава, призова още Нинова .

Не мисля, че е загубено време, опонира Радев. Напомни, че конституцията не го ограничава със срокове. Ако мандатите се карат със средно темпо и не може да се състави правителство – а знаете колко е трудно, защото 3 пъти го връчвах на БСП и не успяхте да излъчите кабинет, то това означава парламентът да се разпусне до началото на декември, мотивира се президентът. И съответно да правим избори или края на януари, или началото на февруари. Ако стигнем до там, тогава претенциите ще се върнат към мен – защо съм определил такава дата и партиите не можете да водите кампания на Коледа и посред зима, обясни още той. И още по-малко хора ще излязат да гласуват.

Наистина ли да се отива на там, къде да спре този часовник, попита той левицата. Но подчерта, че не иска умишлено да води към хипотезата нови избори.

Ако обаче се окаже така, какви закони да се приемат в малкото време на този парламент, постави той като въпрос на масата.

Ваше право, но виждате, че няма съгласие, напротив – противоречията се задълбочават. А ние задържахме мандата, докато се приеме бюджет, защото сме отговорни хора, отвърна Нинова на забележката на Радев, че партията й не е успяла на три пъти с връчения от него мандат.

Не можем да оставим хората без заплати и бюджет, и сега подхождаме така отговорно, настоя тя.

Искаме да има редовно правителство и ще направим всичко възможно, но първия мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, отсече председателката. 6 години показваме, че този модел на управление е изчерпан и няма как да отстъпим от тази си позиция, категорична бе Нинова..

Ако ПП ни покани на разговори за втория мандат, ще приемем. Имаме с тях допирни точки. Удовлетворени сме от социалната им политика. Лицето ни като партия е социалната политика на общия ни кабинет и искаме да продължим, обясни тя. Имало да се довършва и по борбата с корупцията.

Различията ни са хартиената бюлетина и други, но ще участваме в разговори, повтори соцлидерката.

Да е ясно – това е вашият бюджет. Служебното правителство предлага удължаване на този, който вие приехте. Всички сме загрижени за кризата и очертаващата се тежка зима, но не прием, че няма да има заплати и пенсия и че служебното правителство обричало хората на глад и студ, смъмри президентът.

Всички социални придобивки се запазват, категоричен бе Радев. Подчерта решението на служебното правителство за коледни добавки на пенсионерите и анонсира, че почват разговори със социалните партньори за вдигане на минималната заплата. Преди това е трябвало първо да се овладее инфлацията и служеният кабинет се справя – има забаве през октомври, посочи Радев.

Президентът попита левите дават ли му гаранции какво ще се случи в парламента, ако се внесе друг бюджет. Ще настане предизборно наддаване, прогнозира той. Ще има мерки в социалната политика и без нов бюджет, обеща президентът.

Бюджетът ни вече не е актуален, имахме добра социална политиката, но инфлацията я изяде, коментира Нинова.

Няма още никаква оферта за „Грипен“, само и единствено българският парламент ще реши да се купуват ли на лизинг още изтребители, или България трябва да загуби способностите си за охрана на собственото си въздушно пространство. Това обяви Радев на Нинова, когато двамата стигнаха до темата за нови самолети. БСП иска парите да се насочат за социални политики и пита защо, след като военните разходи може да се планират дългосрочно, социалните да не могат. Президентът напомни, че офертата за втората осмица F-16 е договорена от правителството на четворната коалиция, в което шефката на БСП бе вицепремиер. Министрите ни бяха против, настоя Нинова.

Е, донякъде това обяснява защо правителството не успя да удържи властта, вметна иронично държавният глава. След днешните консултации на БСП с Радев остава той да се срещне с „Демократична България“ и „Български възход“, към които са насочени очакванията евентуално да успеят с третия мандат.  След което да повика отново ГЕРБ, вече за да им връчи първата папка.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени