Connect with us

Timeline

Тя пак разкри всичко: Радев дава мандат на ГЕРБ в петък, Бойко Борисов внася правителство

Published

on

На 18 ноември, петък, президентът Радев ще връчи първия проучвателен мандат, това научих от източници на “Дондуков” 2.

В интервюто ми с лидера на ГЕРБ на 5 ноември, той каза, че ще предложи в 48-я парламент правителство на малцинството. Според Бойко Борисов, има реални шансове кабинетът на ГЕРБ-СДС да бъде подкрепен от народни представители от различни парламентарни групи, така че много внимателно се преценяват личностите за проекто-правителството.

Ако това не се случи, няма да има и кабинет с втория мандат – на “Продължаваме промяната”, това е очевидно, тъй като вече не изглежда сигурна дори подкрепата на ДБ; преди 3 дни Христо Иванов заяви пред тв водещия Ивелин Николов от СКАТ тв, че е шокиран от разкритията на служебния министър Росен Христов за далаверите с газовите посредници по време на кабинета “Петков”. Аз не вярвам в опцията ГЕРБ-СДС да подкрепи ПП, смятам публичните заигравки за димки.

На кого президентът Радев би предоставил третия мандат?

Advertisement

Изключвам вероятността това да бъдат ДПС и “Възраждане”.

Още от 47-я парламент Христо Иванов лелее надеждата да състави кабинет. Не го огря, няма да се случи и сега, неговият коалиционен партньор “Демократи за силна България” се тресе от вътрешен разлом, напускат знакови фигури с тежки обвинения срещу Атанас Атанасов, вчера обяви оттеглянето си даже Цецка Бачкова, основен критик и конкурент на председателя, обвиняван в диктаторски маниери. Донякъде се повтаря драмата с “Има такъв народ”, от юни тази година, когато напуснаха министърът на спорта Радостин Василев и петима депутати, обстрелвайки Слави Трифонов с яростни нападки. Тогава съществуваха реални основания да се смята, че президентът Радев ще даде третия мандат на ИТН, който щеше да получи достатъчно стабилна подкрепа.

Шансовете на ген.Стефан Янев се изпаряват с часове – заради сговорчивото му поведение и липсата на твърда позиция по какъвто и да било въпрос. Бившият служебен премиер стана за кашмер на пилците с необяснимото списване на неговия Фейсбук-профил, което предизвиква вълна от подигравки. Достолепният бригаден генерал се превърна в боксова круша на зевзеците, а в бизнес-средите се появиха съмнения, че чрез Стефан Янев ще управлява олигарха Христо Ковачки, свързван в недалечното минало с ДПС и БСП.

Президентът Радев, в 47-то Народно събрание, даде третия мандат на БСП, която тогава беше в коалиция с ПП и ДБ, даже Корнелия Нинова номинира за премиер Асен Василев. Какво се случва сега? Сблъскват се две противоположни позиции: според едната – ако президентът Радев връчи мандата на Корнелия Нинова, това ще означава, че той не иска редовно правителство, а желае да продължи да управлява със служебните министри; според другата – само Корнелия Нинова е способна да получи подкрепа от т.н.хартиена коалиция: ГЕРБ-СДС и ДПС плюс “Български възход”. Заради агресиращата вътрешна опозиция, която наскоро се събра в Плевен и стегна редиците, председателката ще играе “ва банк”, тя няма какво да губи – всякакви сдружавания са добри и потребни, за да съхрани позициите си.

Според мен – вторият вариант е по-реалистичен.

Advertisement

Последната опция е – избори на 12 март.

От профила във фейсбук на пиара Соня Колтуклиева

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени