Connect with us

Парламент

Решено (ли) е вече!? Киро и Асен пак правят правителство, ГЕРБ и ДПС ги подкрепят отзад

Published

on

Кабинет на малцинството с втория мандат в момента изглежда най-вероятният сценарий за избягване на нови предсрочни избори. Това коментираха запознати с тайните совалки и преговори между парламентарните сили, цитирани от „Марица“ 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече призна, че партията му трудно ще реализира първия мандат заради категоричния отказ на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Български възход“ да дадат подкрепа. Това няма да се случи дори и при вариант със силно експертен състав на бъдещото правителство. Затова е възможно ГЕРБ дори да върнат веднага нереализиран мандата си, както вече направиха след предишните избори. 

В партията на Борисов се надяват много да се върнат на власт и през третия мандат, ако той бъде връчен на „Български възход“. Лидерът на новата партия Стефан Янев вече декларира готовност да се нагърби с мисията да намери компромисен вариант на редовен кабинет. Проблемът на тази хипотеза е, че президентът Румен Радев по-вероятно няма да даде последния шанс точно на бившия служебен премиер, с когото са в обтегнати отношения. Прогнозите са, че държавният глава ще спази традицията и ще връчи третия мандат пак на БСП, която със сигурност няма как да прокара правителство.  

При тези разчети най-реалистичен и единствен вариант се очертава кабинет на малцинството с втория мандат на „Продължаваме промяната“. Най-вероятно Кирил Петков и Асен Василев ще поканят като коалиционен партньор „Демократична България“, но не и БСП, с която управляваха до свалянето им от власт. Раздорът с левицата е заради връщането на хартиената бюлетина. Асен Василев дори изрично подчерта, че вече не смята БСП за възможен съюзник.

Въпреки обтегнатите отношения от ГЕРБ и ДПС ще подкрепят кабинет на ПП, защото искат да отложат предсрочните избори поне до лятото. Намек за това направи вчера зам.-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Росен Желязков.

„Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство, и ще работим за това дори да не участваме в него. Без такова този парламент ще функционира до края на тази година. В най-тежкия момент държавата ще остане без орган, който може да приема съществените закони за развитието на страната“, заяви пред БНР Росен Желязков. И добави, че ситуацията е много по-оптимистична, отколкото преди 20 дни. 

„Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори“, каза още Желязков. И даде формулировката, с която партията му ще удари рамо на кабинета на „Промяната“.

„Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси при управлението на страната, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“, загадъчно заяви Желязков. И натърти, че ще е „грехота“ да се прекрати работата на това НС. 

„Един служебен кабинет не може да внася предложения за дългосрочни политики. Няма как парламентът да направи един предизборен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кой ще се изпълнява и как ще се финансира. Това крие риск държавата да се окаже в неплатежоспособно състояние“, каза още Желязков.

В „Промяната“ засега обаче няма пълно единодушие дали да се опитват да реализират втория мандат с кабинет на малцинството. „Ако предприемем този ход, трябва да преглътнем, че ГЕРБ и ДПС ще гласуват за нас. Това обаче може да отблъсне много наши избиратели, които ще се усъмнят, че влизаме в някакви задкулисни договорки. В същото време такъв кабинет лесно може да бъде свален, а и постоянно трябва да търси тематични мнозинства, за да прокарва някакви свои политики. Накрая резултатът може да бъде сринат рейтинг точно преди местните избори“, описа пред „Марица“ опасенията си един от водещите играчи в ПП.

Най-четени