Connect with us

Импийчмънт

Синдикатите нахлуха при президента! Радев ги отчая: От мен това не искайте!

Published

on

В трудни моменти отново сте на страната на хората и споделям тревогите на хората – за доходите, предстоящата зима, за подкрепата. А и затова, че търсите диалога с всички институции, от които зависи това да се случи. Тук съм, за да ви изслушам, защото едно е тревогата, но друго е какво предлагате, как да бъдат подпомогнати тези, които взимат важните, неотложни решения, така, че тази зима българските граждани да минат по леко. Трябва да има сигурност, но не момента, а сигурност като цяло. Това заяви Радев по време на среща със синдикатите в президентството. 

„Тук сме по теми, които са изключително сериозни. Наблюдаваме напрежение при работещите българи и има причина. Конституционно сте поставени в най-горещата позиция и ние искаме няколко неща от вас. Споделяме вашето очакване и настояване България да има редовен кабинет. За съжаление, това става все по-трудно и невъзможно, но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023 година“, каза Пламен Димитров, председателят на КНСБ. 

„При вас ни води и една стара тема. Държавата се клатеше заради различните формации на изпълнителната власт. Има едно неизпълнимо условие – 40% намаляване на емисиите, за което ще говорим. Искаме да запазим финансовата стабилност е необходими и възможни граници. Тази мантра, че задлъжняваме и пари няма, за нас е невярна. Пари има и завършвам с инфлацията. Тя не е породена от ръст на доходите. Доходите трябва да догонят новите цени, в следствие на инфлацията“,  посочи той. 

„Чудехме се какво да правим и с кого да говорим и стигнахме до очевидния факт, че президентството е единствената стабилна институция, с която си заслужава да се водят разговори. Ние не изключваме възможността вие да продължите да управлявате държавата чрез служебно правителство. Дори да не е така и да има редовно правителство, президентството има отношение към всичко, което се случва в държавата“, допълни го Димитър Манолов. 

Advertisement

Той изтъкна, че въпросът с енергетиката е много по-голям от това, което се обсъжда. 

„Либерализацията на цени на енергия за битови потребители може да хвърли в хаос цялата държава. Има твърде много теми, по които можем да говорим. Говорейки за бюджета и различните възможности, изпратихме становище. Трябва да има нов бюджет, нов подход, с нови цели и полагане. За нас е важно системите да бъдат финансирани и управлението да се обърне към гражданите. Виждаме какво се случва в Европа. 

„Няколко пъти съм викал премиера и министъра на финансите, за да се внесе базов бюджет. Вариант с 3% дефицит е невъзможен. Чувал съм и техните доводи. Настоявал съм да има бюджет, но съм длъжен да ги слушам. Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство, каквото в момента няма. Не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите, защото е дългосрочна политика“, каза Радев. 

Той припомни, че досега служебно правителство не е внасяло закон за съставяне на бюджет, а само за актуализация на годишен такъв. 

„Ковид добавките стигнаха 120 лв. Знаете в момента състоянието на НОИ и какво трябва да се извърши. Трябва да се види добре обмислени ли са механизмите. Когато служебното правителство миналата година внесе базов бюджет, той бе отхвърлен и каза, че не ги интересува и те ще си направят бюджет. След това, разбира се, кога се прие бюджета, вие знаете“, каза още президентът. 

Advertisement

„Преди седмица едни политически лидери казаха, че не е наша работа да правим бюджет. После им замириса на избори и започнаха да говорят, че мислят за хората и казват: „Давайте, вкарвайте бюджет“. Аз държа на разделението на властите и всеки ден се моля или ви давам власт, но няма кой да я поеме. Има страх в партиите, да поемат отговорност през зимата. В трудни времена трябва да се поема политическа отговорност и с това да убеждаваш избирателите да ходят до урните. Всеки говори как иска да спаси гражданите от студа, глада и страшната зима. Подканвам партиите да си влязат в ролята, да съставят правителство с ясна дългосрочна политика“, допълни ядосано Радев. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени