Connect with us

Нюзрум

Валери Симеонов с бомбастична версия за убийството на граничаря Бъчваров: Платено е!?

Published

on

Валери Симеонов коментира пред Радио Пловдив състоянието на оградата по границата в Турция и убийството на граничния полицай от Елхово. Той е категоричен, че съоръжението е много добре проектирано, но от 1,5 години не се поддържа

„Оградата си вършеше работата перфектно до април 2021-ва година и бежанският поток е бил нулев“, каза той. Според него за „пълното занемаряване на съоръжението“ отговорност носят премиери и министри, управлявали след април миналата година, както и президентът.

Сред отговорните длъжностни лица той посочи и областните управители в служебните правителства и в кабинета „Петков“, в чийто задължение е било да поддържат съоръжението.

По думите на Симеонов областните управители „не знаеха къде се намира оградата“.

Advertisement

Той изрично посочи и ръководствата на МВР и Гранична полиция. По думите му в МВР има случайни хора, които не са виждали оградата и не знаят къде се намира тя.

Бившият вицепремиер смята, че ако съоръжението се поддържа и на него има работещи камери и термо датчици не е нужно да има голямо струпване на гранични войски. Но, ако съоръжението не се поддържа, тогава присъствието на повече хора е наложително, посочи той.

„Камери и термо датчици има, но не работят, защото в МВР има случайни хора“, подчерта той. Той отхвърли обясненията на ръководството на МВР, че няма камери, защото обществената поръчка се бави.

За подобни съоръжения обществени поръчки не се обявяват, смята бившият вицепремиер. Той отхвърли и твърдението на управляващите, че мигрантският натиск върху страната е най- големият.

„По- голям поток от 2015-та година няма, в момента лъжат, че е най- големият поток. Сегашният е в пъти по- малък“, каза Симеонов. Той смята, че в момента цялата структура на Гранична полиция е разбита от катастрофални смени и нелепи решения.

Advertisement

Това, което трябва да се направи, е втори ред на оградата, какъвто е бил първоначалният проект.

Според бившия вицепремиер на границата трябва да бъдат изпратени Специалните сили, защото са най- добре подготвени и оборудвани.

Според Валери Симеонов стрелбата срещу граничния патрул е от българска, а не от турска територия, защото оградата е поставена по- навътре от границата.

Той твърди, че на полицаите им е забранено да използват оръжие или друга сила срещу мигрантите, както и да връщат бежанците, както и че президентът е наредил да не се възпрепятства потокът.

Тези икономически имигранти преминават със съдействието на гранични полицаи. Затова загинаха и двамата полицаи в Бургас, блъснати от автобус по- рано“, заяви лидерът на НФСБ.

Advertisement

„Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора“, добави той.

Continue Reading
Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени