Connect with us

Нюзрум

Радан стисна задник и се нахвърли на Бойко: Тая няма да стане! Веднъж вече си ме таковал…

Published

on

Радан Кънев е евродепутат, излъчен от ДБ. Той коментира на страницата си във фейсбук сутрешното интервю с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по бтв.

1) „Кабинет за 3-6-9 месеца“ (ако ще има избори „две в едно“ с местните, са 9 месеца + служебен кабинет).

Подобно „правителство за зимата“ е несериозно и опасно.

Времето е напълно недостатъчно за сериозна политика, камо ли за сериозно законодателство. Всичко ще остане започнато и недовършено (и вероятно това е целта). Кабинет за няколко месеца е просто удължаване на предизборната кампания. И който познава г-н Борисов знае, че е отлично изчислено – при взаимодействие с ГЕРБ, Продължаваме Промяната и Демократична България ще понесат неизбежно електорални щети. Тяхното възстановяване изисква успешни реформи и добро управление – неизпълними задачи за половин година. Сметаката е ясна – ПП и ДБ да понесат загуби и да се явят на следващи избори отслабени. 

2) „Личностите нямат значение, важно е какво се договорим“.

Няма по-опасна логика в настоящия момент. При пълната (и заслужена) липса на доверие между партньорите, единствено конкретните хора, които упражняват изпълнителната власт, могат да създадат доверие и между партньорите от една страна, и между управлението и гражданите, от друга.

Преди всичко – нужна е пълна гаранция, че премиерът, вътрешният министър, финансовият министър и т.н. са хора, които и с пистолет в тила не могат да бъдат закарани в Банкя или Бояна да им дават инструкции.

3) Уж ненатрапчив, но за слушалите внимателно – напълно ясен знак, че Борисов ще държи да контролира Министерство на Енергетиката.

(Ясен като се започне с флирта с министър Росен Христов, който все повече изглежда като недоразумението на десетилетието, и напоителното развиване на прокремълските клевети срещу Кирил и Асен по газовата тема)

Това трябва да е ясна червена линия в преговорите. Енергетиката е сфера, в която работата на ГЕРБ през годините е меко казано спорна, влиянието на мафията през тяхното управление – очевидно и нагло. Преди всичко – сфера, в която са нужни смели и категорични реформи, на които Борисов е доказано неспособен.

Неведнъж съм казвал, че съм ЗА намирането на форма на сътрудничество между ПП и ДБ (като общ, доминиращ и реформаторски фактор в #48НС) от една страна, и ГЕРБ – от друга. И оставам на тази позиция. Но това изобщо не означава, че съм забравил собствения си горчив опит или че не се уча от грешките и от боя, който съм изял.

Днес Борисов – за кой ли път – се опита да отвори капан. Така няма да стане. Няма кой да влезе.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени