Connect with us

Парламент

Министър на Радев се разплака в парламента: Няма да подам оставка!

Published

on

Вътрешният министър Иван Демерджиев е категоричен, че оставка няма да подава. От трибуната на Народното събрание той заяви, че ако родителите на убития полицай са поискали това от него, той веднага е щял да депозира оставката си.

Докато разказва за срещата си с родителите на загиналия граничар и, че са поискали той да бъде погребан с парадна униформа, Демерджиев се разплака. По думите му проблемът на границата е недостатъчната липса на техническо обезпечаване, това че не са поддържани и гаранционната поддръжка е изтекла.

Бившият вътрешен министър Младен Маринов запита, дали отчитайки всички сигнали, кой е трябвало да реагира и да се дадат на граничарите дълго оръжие, апарати за нощно виждане и бронирани жилетки. Маринов припомни, че той като ръководител е извадил такава заповед и граничарите са били въоръжени, преди да стигне да подобен тежък инцидент.

„Проблема с дългото оръжие и неговото внедряване е липсата на опит да боравят с него. То е толкова опасно, че освен да защити нашите гранични полицаи, може и да ги нарани. Тяхното становище беше, че те са достатъчно обезпечени, освен това има смесени наряди, като военните имат автомати“, заяви Демерджиев и допълни, че този инцидент няма общо със заповедта да носят дълго оръжие. „Повече от месец и половина минавам през поделенията на граничните полицаи и им казвам да не се колебаят и да ползват оръжия, за да се пазят. За нещастие в случая нито оръжието, нито бронираните жилетки имат отношение, защото той е уцелен в главата“, допълни служебният вътрешен министър. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени