Connect with us

Импийчмънт

Радев изтрещя такова твърдо „Не“, че на Костадин Костадинов му хвръкнаха копейките

Published

on

„Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство:, каза Румен Радев в началото на консултациите с „Възраждане”.  Партията стана четвъртата, която беше поканена от президента в рамките на консултациите за съставяне на  правителство. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС.

Лидерът Костадин Костадинов  заяви, че партията му е готова да подкрепи всяко една партия в парламента, която ще подкрепи основните приоритети и споделя вижданията на „Възраждане”.

„В парламента има диалог между глухи”, подчерта той и добави, че политиците говорят пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си. Костадинов заяви, че имат готов състав на кабинет, ако се стигне до трети мандат. 

„Възраждане” са готови да водят разговори и с ГЕРБ-СДС по първия мандат, но ще отстояват принципите си и искането за референдум за членството в еврозоната, а първата политическа сила в парламента вече е отказала среща по този въпрос, заяви Костадинов.

Радев засега темата с референдума, който „Възраждане” искат по въпроса за еврото като ги попита дали той ще бъде легитимен предвид това, че сме поели ангажимент за присъединяването ни към еврозоната.

„Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики”, каза Костадинов.

Няколко правителства са приели вече национален план за влизане в Еврозоната, контрира Радев. „От вас очаквам да следите за изпълнението на този план, защото ние в момента не отговаряме на Маастрихтските критерии по отношение на стабилността на икономиката”, допълни президентът.

Той заяви, че провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно.

Експертите на „Възраждане” са изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени