Connect with us

Нюзрум

Демерджиев опорочи погребението на убития полицай: ГЕРБ са виновни! Оставка няма да дам

Published

on

„Доколкото знам една политическа партия е поискал оставката ми. Бих подал оставка, ако я поиска президентът или българските граждани. До момента такива искания не съм получил. Хората, които искат оставката ми в най-голяма степен са отговорни за ситуацията, с която аз се боря от първия ден, в който съм министър на вътрешните работи”, каза Иван Демерджиев по повод исканията той да се оттегли от поста.

Министърът присъства на поклонението пред загиналия граничар Петър Бъчваров в Елхово: „Изпратихме в последния му път един достоен българин, който изпълни дълга си. Извършителите са заловени. Работи се интензивно с тях от турска страна и имаме уверението, че разследването е напреднало, и много скоро ще имаме отговори на всички въпроси. Човешко същество не може да подходи по начина, по който е подходило спрямо полицая, изключителна изродщина”.

Той не се съгласи с критиките, които се отправят към ръководството на МВР. „Аз заварих Гранична полиция в изключително тежко положение. В първия ден дойдох тук, за да покажа, че положението е тежко, и че трябва да се справим с него. Това, че има огромен ресурс, никога в последните години министърът на МВР не е стоял толкова близо до служителите си, за да бъдат решени техните проблеми. Не може проблеми, създавани през последните 10 години – с намаляване на щатовете на Гранична полиция, с изграждането на едно нефункционално и бутафорно съоръжение по границата, със системното занемаряване и подценяване на всичко тук, да се пренася на настоящото ръководство. От първия си ден направих поредица действия за да се възстанови както щата, така и съоръженията, които обезпечават живота и здравето на хората. Така че съвсем неуместни са критиките”, обясни Демерджиев. 

Той потвърди, че задържаните за смъртта на българския граничар са турски граждани, не са братя, каквато информация се появи. 

„Става въпрос за хора, които са извършвали престъпления по отношение на мигранти в Турция, не става въпрос за наркотрафик”, каза още Демерджиев.

„Убийството е извършено от турска територия, гилзите, намерени от българска страна, са от автомат Калашников, с който е стрелял военният от българска територия в отговор на стрелбата от Турция. Фаталните изстрели са дошли от турска територия, произведени са с ловна пушка. За момента имаме голямо съдействие от турска страна, наш екип посети валията на Одрин. Турците са взели много сериозни мерки и в последното денонощие натискът е намалял в пъти”.

Той допълни, че има възможност за екстрадация на задържаните, но тя зависи от турските власти.

Най-четени