Connect with us

(О)позиция

Топ-интервю на Красен Кралев! Да видим сега ще го послушат ли Киро и Асен за Руди Гела

Published

on

Красен Кралев е политик от партия ГЕРБ. Той е министър на младежта и спорта във второто и третото правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат в 48-ото народно събрание. Завършва Медицинския университет в родния си град Варна. Специализира глобален маркетинг и управление на политически кампании в Университета на Южна Каролина и Асоциацията на националните рекламодатели на САЩ. Той е експерт в областта на публичните комуникации. Преди броени дни откри третата си изложба живопис „Вдъхновения“ в галерията на Вежди Рашидов. 

-Господин Кралев, какво ви вдъхновява в живописта и в живота?

-В живота най-много ме вдъхновяват красотата и цветовете в природата, която е най-великият артист. Никой не умее да съчетава цветовете и формите, както тя го прави. Вдъхновяват ме умните и личности с нестандартно мислене. Добрите хора, заредени с позитивна енергия, са двигателят на модерното общество.

Рисуването е част от това, което нося в себе си – моето мислене, начинът, по който виждам света. Изкуството на всеки автор отразява неговото отношение съм света и подсъзнателното му аз. Колкото и да е тежък сблъсъкът с реалността, който имам, занимавайки се с политика, толкова рисуването ме балансира и ме зарежда с позитивна енергия и ми помага да запазя собствената си индивидуалност.

-От кого сте се учили, кой ви е повлиял в изкуството?

-От дете рисувам, продължих да го правя и през студентските си години. През 1990 година, когато се обърна светът, в който живеехме, прекратих тези занимания. Започнах частен бизнес, в който също носех заряда на изкуството. От 30 години едно от основните ми занимания е дейността ми в областта на рекламата. Тогава успях да изградя екип от съмишленици, с който спечелихме призове в Лондон, в Ню Йорк. Тези награди бяха оценка за нашия нов стил творчество, който идваше от Източна Европа. Смятам, че именно заниманията ми с изобразително изкуство изключително много ми помогнаха да стана една от най-успешните личности в рекламния бизнес. Разбира се, имам любими художници и съм повлиян от различни течения. Най-любимият ми артист е Салвадор Дали. Харесвам сюрреалистите, които силно изразяват подсъзнателното. Изключително близък ми е абстрактният експресионизъм. Харесвам творбите на Джаксън Полак, Марк Ротко, Анди Уорхол. Това е живопис на цветните полета и много силно присъства в моите работи. Като наблюдаваш любимите си произведения, няма как да не се повлияеш.

-Как се отразява изкуството на политиката и обратно?

-Това са два съвсем различни свята. За изкуството трябва да имаш свободно мислене, да си експериментатор, да си човек със силна емоционалност. Докато в политиката се изискват хладен ум, подреденост и дисциплина. Все качества, които са противоположни на индивидуалността на артиста. Но съчетаването на двете ми помага да се балансирам и да бъда себе си.

-Вежди Рашидов, в чиято галерия отрихте изложбата си „Вдъхновения 3“, каза преди време, че политиката е вампирска работа. Помага ли ви рисуването да избягате от напрежението в политиката?

-Започнах отново да рисувам преди 6 години. Тогава моята приятелка Виктория ми купи четка, бои, платна и ми помогна да реализирам себе си в тази сфера. Изключително много съм й благодарен. Заниманията ми с изобразително изкуство много ми помагат да се пречистя духовно, да се заредя с позитивна енергия, за да мога да издържа на напрежението и негативизма, които властват в българската политика. Иначе за мен Вежди е феномен. Уважавам го изключително много. Той е човек със силен характер, сложна личност. Благодаря му, че винаги през годините е бил до мен и ме е насърчавал да експериментирам и да търся себе си. След първата изложба той ме поощри да продължа и да имам по-голяма увереност. Изключително много се радвам, че именно той бе избран за председател на българския парламент. В такива моменти на криза България трябва да се обърне към своята интелигенция, за да може да намери опора в духовното.

– Е, намериха се хора, които да поискат оставката на Рашидов…

-Това показва сблъсъкът на двата свята – между това, което България трябва да бъде, и тъжната реалност, в която сме попаднали – на озлобление, липса на възпитание, липса на респект към успелия. Никой няма да си спомня имената на тези, които искат оставката на Вежди Рашидов, докато той ще остане вечен. Мисля, че ще остане в историята и като добър председател на Народното събрание, въпреки опитите на някои хора да принизят участието му в политиката.

-Как тръгна новият парламент и какви са приоритетите, върху които вие конкретно ще работите?

-Изводът от първата работна седмица в парламента е, че политическият егоизъм взима връх. Станахме свидетели на незряло поведение от страна на някои от политическите партии. Виждате, че народът така е гласувал за нас, че да ни покаже, че трябва да намерим общ път помежду си, да седнем и да си говорим. Като партия победител ГЕРБ-СДС първа подаде ръка на останалите и призова за диалог и за работа по важните за обществото теми. Хората искат да намерим път за справяне с кризата, но ни трябват съмишленици. Чака ни тежка зима, има важни решения, които трябва да се вземат за икономиката на страната. Вместо това видяхте, че три дни избирахме председател на Народното събрание. И то само защото част от партиите не искат да приемат реалността, че са загубили изборите, и правят опити за налагане на тяхната воля.

-Парламентът зацикли и при изборите на председатели на комисии, сред които е и спортната. 

-Това се получи в две от комисиите, и то заради упорството на колегите от „Продължаваме промяната“. Когато е очевидно, че един човек не може да събере необходимото мнозинство, трябва да се предложи друг кандидат. Щях да бъда много щастлив, ако се водеха дебати и говорехме за идеи за развитие на спорта. Получи се точно обратното. Радостин Василев се опита по най-смешния начин да си изкара жертва. Истината е точно обратната. Много удобно се пропуска фактът, че преди седмици служебният спортен министър Весела Лечева заяви публично, че договори от времето на Радостин Василев са предадени за проверка на ГДБОП и на Главна дирекция „Национална полиция“. Тя заяви още, че проверките са установили опити да се присвояват незаконно средства, като са се натъкнали на доста спорни договори. Очаква се компетентните органи да се произнесат по тези сигнали. Убеден съм, че единствената причина, заради която от „Промяната“ настояват Радостин Василев да е шеф на Спортната комисия в парламента, е желанието им да бъде оказан натиск върху министъра. Изявленията им за „натиск“ срещу ПП са с цел да се хвърли прах в очите на хората. По този начин искат да отклонят вниманието от единствения безспорен факт – Радостин Василев е може би най-скандалният министър от управлението на четворната коалиция. Лично аз алармирах от самото начало за безобразията им в Спортното министерство. Многократно съм обяснявал какъв провал е Радостин Василев за сектора, но не бях чут. Затова призовавам всички да обърнат внимание на анализа, направен от сегашния спортен министър Весела Лечева. Присъединявам се към нейния призив Кирил Петков и Асен Василев да отидат на място в министерството и да се запознаят със злоупотребите на своя собствен министър, когото така бранят. От самото начало обяснявам, че Радостин Василев и екипът му обявиха война на българския спорт със своето изключително некомпетентно управление. Много трудно спортът ни ще се съвземе след „Промяната“.

-Колко време живот давате на 48-ото народно събрание? 

– Зависи дали ще се състави правителство. Чисто математически правителство без ГЕРБ не може да има. Ние сме готови на компромиси при съставянето на кабинет, осъзнавайки огромната отговорност, която стои пред нас. За нас най-важни са националните приоритети, но сами виждате, че срещу себе си имаме стена от инфантилно поведение. Аз лично смятам, че има възможности за сформиране на правителство в рамките на 48-ото народно събрание. Направихме много отстъпки и правим всичко възможно да намерим общи теми, около които да се обединим с останалите политически сили. Вярвам, че все още има време останалите партии да проявят разум. Възможностите все още не са изчерпани.

-Какъв бюджет трябва на България днес, за да си върне позициите в световния спорт?

-На българския спорт му трябват такива грижи и любов, каквито ние полагахме през последните 7–8 години. Видяхте какъв беше резултатът на Олимпиадата в Токио. Тогава направихме едно от най-силните си представяния през последните 30 години. Завоювахме успехи в традиционни за България спортове, за които бяхме направили отделни програми. Колкото и малък да е бил бюджетът тогава – около 90 милиона лева, резултатите показват, че ако работиш правилно и познаваш проблемите на сектора, може да постигнеш успех. Сегашният бюджет е доста по-голям – около 130 милиона, но не се харчи правилно. Въпреки големия бюджет за спорт българските клубове нямаха пари, федерациите бяха мачкани от Радостин Василев и неговия екип. От година и половина-две в сектора не се говори за спорт и спортни успехи. Търсят се скандали, воюва се срещу всеки, върви лов на вещици. Спортистите имат нужда от спокойствие, за да работят. Ние поехме ангажимент, ако ние управляваме този сектор, основната част от парите да бъдат насочвани към спортните клубове. Те са най-недофинансираната част.

ВЕСТНИК ФИЛТЪР

Най-четени