Connect with us

Нюзрум

МВР-психолог унижи в ефир любимата партия на Георги Любенов! Водещият избесня от яд

Published

on

Свалянето на главния прокурор е безсмислена цел от конституционна гледна точка, а за това се хаби много обществена енергия.

Такава теза разви психологът Росен Йорданов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Смисълът на съдебната реформа не е в персоната на г-н Гешев. Нашата конституция така е конституирала главния прокурор, че е почти невъзможно той да бъде бутнат. Струва ли си за това да се хвърля обществена енергия, вместо да се съберат и да направят така, че следващият главен прокурор вече да не е проблемна фигура“, каза експертът.

Йорданов каза, че е работил с почти всички главни прокурори от началото на прехода. И посочи: „Не си спомням период, в който главният прокурор да не е бил много сериозен проблем, макар и по различни начини при различните главни прокурори.“

И припомни, че „за да се случи съдебната реформа, са необходими конституционни промени“. И критикува „Демократична България“, основните политически говорители по темата „съдебна реформа“.

„За да решиш този въпрос, няма ли да търсиш съюзи, за да си осигуриш конституционно мнозинство. А какво правят от ДБ? Чертаят линии с червения фулмастер. Това означава, че поведението, което следваш, не отговаря на целите, които декларираш. Това показва защо новите партии не генерират доверие. Това означава лицемерие, а с лицемерие доверие не се печели“, е заключението на Росен Йорданов.

Йорданов обърна внимание, че за съдебна реформа говорят и съвсем нови политици.

„Излизат хора с жълто около устата и казват – аз знам какво да се случва в тази държава. Откъде го знаеш? Ти влизал ли си в съдебна зала?! Занимавал ли си се с това как се разкрива едно престъпление?“, посочи още той.

Виждаме липса на доверие в институциите, подчертава психологът Росен Йорданов.

„Стига с това „нови партии“, „нови лица“. Новите партии нищо не дават. Най-малкото те трябва да имат организиран живот. Старите партии по-ясно осъзнават, че нивата на доверие са критично ниски. Не може парламент с 35% да има легитимност. Фрагментацията на обществото изключително много се засили в обществото. Доверието е критично ниско и то е опасно за съществуването ни като народ“, категоричен е психологът.

С липсата на доверие той обяснява и невъзможността да се формира правителство, както в този парламент, така и в предишните.

Най-четени