Connect with us

Парламент

„Възраждане“: От ПП дойдоха на колене да ни се молят да прецакаме София! Обещаха пари

Published

on

За трети път от сутринта депутатите влязоха в остри обвинения един срещу друг и си спретнаха скандал докато бяха на едва 77 точка от общо 160 в Правилника за дейността на НС. Този път повод за караницата бе играта с кворума. Този път „Промяната“ и „Възраждане“ си размениха тежки обвинения за двуличие.

Искрен Митев не бе доволен от предложения на „Възраждане“ и заяви, че поправките им били в полза на малки партии и „се надявам те да си останат малки“.

Петър Петров обаче му напомни, че в последния парламент мнозинството успяло да направи така, че променили кворума за гласвуане без да се променя правилника и законопроект да бъде приет с гласовете на повече от половината, регистрирани сутринта. Това обаче им направило лоша шега, когато се разпаднала коалицията.

Венко Сабрутев попита дали „Възраждане“ са били „златния пръст“ в 47-то НС, както преди са били „Атака“, и са си вадели картите за да мине или не едно гласуване. 

Цончо Ганев от „Възраждане“ пък обвини ПП, че техни челнове в предишното НС „прокараха пътека да искат да осигуряваме кворум, и сте се молили“. „Да споменаваме ли членове на ваш коалиционен за шеф на БНБ? Включително и за вота на недоверие към вашето престъпно правителство. Цялата ви коалиция, защото не сте партия, е порочна, задкулисна и с нищо не се различавате от тези, срещу които се борите, вие сте същото, но сте по-нов модел“, обяви той с патос.

Председателстващият заседанието Никола Минчев се опита да прекрати спора като напомни колко много текстове им остават, но не му се получи.

Искрен Митев от ПП атакува Петър Петров от „Възраждане“, че бил пример за двуличието. На което получи от него контра, че не бива да говори за двуличие. „Двуличие е, когато представител на вашата коалиция идва и казва: „дай да прецакаме един наш коалиционен партньор, който иска да увеличи членовете на комисии. Каза ни го 10 пъти в рамките на 5 часа“, издаде договорките Петров. И разкри, че получили обещание предложенията на „Възраждане“ да бъдат приети, ако „прецакат другите, че щели да прецакат правителството“.

„Бъркате там, където не искате да видите какво ще изкарате“, включи се и Цончо Ганев в атаката към ПП.  И даде пример с последния бюджет. „Точно тогава някой от ПП дойде при нас и искаше да прецакаме София и да не им плащаме парите за градския транспорт, а ние ще ви прекараме парите за музеите“, изненадващо разкри той. И посъветва Митев да седи по-назад и да не се бърка, където не му е работа.

Всичко това предизвика бившия вицепремиер Асен Василев, който поиска процедура и предложи удължаване на работното време до приемането на правилника.

Петър Петров контрира, че следобед има много комисии, а в правната точките от дневния ред са осем. И поиска да не се удължава времето, за да може депутатите да се подготвят за тях. В крайна сметка идеята на „Възраждане“ бе подкрепена от мнозинството и така депутатите ще прекъснат работа преди да са отметнали и половината от правилника за работата си.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени