Connect with us

Импийчмънт

Карадайъ остави Румен Радев с пръст в уста: Стига червени и розови линии! Внуците ви ще плащат!

Published

on

„За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Но не дадоха възможности за лесни коалиции, въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена. Което да предприеме решителни реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж и за модернизация на страната“. Така Румен Радев започна консултациите с ДПС за съставяне на правителство.

Държавният глава подчерта, че ДПС имат опит в парламентаризма и са участвали в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство.

„Тогава залогът бе ясен, членството в Европейския съюз. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство”, обърна се Радев към Мустафа Карадаъй.   

Радев засегна темата за бюджета и за правосъдната реформа. 

„Правосъдна реформа като понятие ползват много политически сили. На политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени в Конституцията, които представихме пред всички парламентарни групи с очакването да получим подкрепа, а дори да има и корекции. Една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. Така реформата девалвира, но ние ще дадем принос за нужните промени в това поле“, обяви председателят на ДПС.

Карадаъй изрази опасения за „завещания бюджет”, тъй като дългът е около 15 милиарда

„Ако се внесе бюджет много лесно с предизборния популизъм завещания дълг може да стане 35 милиарда дълг на година. Каква е цената на дълга, която днес можем да получим, колко можем да си позволил и тези, които претендират да имаме такъв дълг как ще го връщаме. Внуците на нашите внуци ще плащат”, каза Карадаъй.

По думите му кризата може да бъде преодоляна с диалог. На въпрос дали биха подкрепи  първият мандат от ДПС заявиха: „ Диалог с червени или розови линии трудно би произвел какъвто и да е продукт. Очакваме да чуем политики. Ако има реваншизъм, такава политика не бихме подкрепили – тя е вредна. Затова и при първия мандат ще подходим по този начин. Ние разчитаме да има стабилно управление, за да има сигурност за гражданите и държавата“, отговори председателят на ДПС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени