Connect with us

(О)позиция

Нинова, къде го намери този селски запъртък!? Пита Гешев за кюлчетата, после се крие под полата ти

Published

on

Във вторник главния прокурор Иван Гешев се срещна с депутатите от новоизбрания 48 парламент. По принцип тези мероприятия са похвални и за двете страни. Добра е и за обвинението, но и за народните представители. Да – двете власти са разделени и взаимно контролиращи се, но и работещи в сътрудничество. Това е именно фундаментът на всяка една развита правова държава, в която върховенството на закона е висш приоритет. 

За разлика от предишните подобни събития този път обаче атмосферата на конструктивен диалог, пък макар и в критичен на моменти  дух, бе нарушена от палячовщината на невръстния представител на гражданската квота в БСП Явор Божанков. Провинциалният (по дух) депутат изгуби времето на присъстващите с рецитиране на опорки сякаш излязли изпод перото на журналистите от задкулисната групировка „Капитал“ или пък сътворени в известни като лобисти на менторите им олигарси адвокатски кантори. Божанков не се посвени да повтаря втръснали мантри и клиширани фрази, които многократно сме чували в изпълнение на неговите приятели от ДБ и ПП – политическите проекти на родната олигархия, имаща проблеми със закона и целяща от години да овладее българската съдебна система. Горнооряховският народен избраник явно си мислеше, че е на събрание на ДСБ или на вечернка в лъскав столичен ресторант (по традиция) на „Да, България“. Плю и избяга точно както в близкото минало направи същото един друг бивш депутат, представител на същата дружинка

Само, че това никак не е случайно. Ето защо:

1.   Божанков е син на един от най-богатите хора в Северна България, занимаващ се с търговия с черни и цветни метали. Влиза в парламента от червената листа преференциално през 2017г., когато е шампион по гласове в горнооряховската циганска махала.

Advertisement

2.   Преди това Божанков е „новата надежда на дясното“. Като такъв е представен лично от лидера на ДСБ Радан Кънев през 2015г. 

3.    Няколко години по-късно Божанков вече е червен депутат от гражданската квота във Велико Търново. Там е спуснат с пряка намеса ог лидера Корнелия Нинова въпреки нежеланието и огромната съпротива на всички местни структури в района, които твърдо държаха първи в листата на 4 МИР да е Весела Лечева. 

4.   Но старата любов ръжда не хваща. Макар, че Божанков е представител на червения електорат, в парламента той се държи точно като депутатите част от политическите проекти на олигархията. Всички знаем кои са.

5. Божанков се държа повече като депутат от ПП или ДБ, който иска да събере няколко лайка повече във фейсбук, отколкото като отговорен за интересите на обществото народен представител.

6. Божанков изглежда копира и Николай Хаджигенов, който изкара преди два парламента тримесечен мандат като депутат. Напереният адвокат много държеше да иска оставката на Иван Гешев и на едно от изслушванията на главния прокурор наистина я поиска, но побърза да си тръгне от залата. Днес Хаджигенов отново е адвокат и вече дори не се явява на избори, защото д осъзнал, че за да имаш дълъг път в политиката – не става само с лозунги от площада, а трябва и малко повече мисъл. Хаджигенов го няма, скоро и Божанков няма да го има, а Гешев ще си ходи и в следващите народни събрания, а като му изтече мандата, може пък и да стане част от друга власт. За разлика от враговете си, той показва, че е търпелив.

Advertisement

Тоест нека обобщим – местните организации на БСП не искат Божанков в региона. В резултат от това социалистите записват плачевен резултат, а общини популярни в миналото като червени крепости отказват да подкрепят водената от протежето на Нинова листа. След което в парламента лъхащият на интелектуален провинциализъм невръстен депутат защитава тези коренно провиположни на социалистическите идеи. И сега въпросът е към Нинова:

Защо и на каква цена Божанков срива резултата на БСП, след което в парламента лобира за каузата на задкулисието и олигархията?

Оттук насетне изходът е само един. Или разобличеният и публично уличен като проводник на чужди интереси Божанков да напусне парламентарната група на БСП и да се присъедини към истинските си приятели – онези от сутрин до вечер работещи по заповедите на менторите си кукловоди (включително и в джиповете им паркирани пред Народното събрание). Или Нинова да даде отговор на обществото защо руши партията си, залагайки на троянски кон в своите редици.

Изборът е на „Позитано“ 20. На ход са червените, прожекторите са вперени в тях. 

TRIBUNE.BG Заглавието е на редакцията

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени