Connect with us

Импийчмънт

Радев видя Киро в кабинета си и пак вдина юмрук: Къде ти е демонтажа на системата, а!?

Published

on

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, категорични са от партията. 

Президентът Румен Радев продължава консултациите за съставяне на правителство и се среща с представителите на „Продължаваме промяната“. Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Никола Минчев и Андрей Гюров представляват ПП на „Дондуков“ 2.

Според Радев изборните резултати явно са знак към всички партии в 48 НС, че е нужен диалог и ефективни усилия, „не само обещания и поредното зацикляне в избори“

Съгласен съм с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, заяви той. Но посочи, че е необходимо конструктивен диалог и се закани да изчерпи до край всички възможности да има правителство.

„Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия? Без да го предопределям, бихте ли търсили подкрепа и от кого ако стигнем до втория?“, попита още президентът. И подчерта, че има ред други отговорни задачи, отлагани от няколко парламента решения.

„Ще бъдем водени изцяло от 2 принципа, а първият е да решим максимално голям брой броблмеи на българските граждани“, заяви Кирил Петков на второ от президента как виждат приоритети за работа на парламента. И посочи, че вече са представили 16 политики с тази цел. Вдигане на минималната заплата, данъчни облекчения за младите семейства и сериозна програма за бизнеса са част от предложенията им, като осъзнават нуждата дефицитът да не надвишава 3%. 

Законите за усвояване на Плана за възстановяване ще срещнат подкрепата ни, както и дългосрочната ни борба с корупционната практика, добави той. И изрази задоволство, че Венецианската комисия одобрява плана им за ограничаване правата на главния прокурор. 

„Вторият ни принцип е да си спазваме нашите обещания. Народът трябва да очаква предизборените обещабия да не се обръщат след изборите. Ето защо за първия мандат сме готови да говорим с мндатоносителя по всички тези 16 политики, но да не го подкрепяме, защото това би било измятане от нашите обещания“, настоя бившият премиер.

“ При връчването на мандата за съставяне на правителство на ПП в края на м.г. отправих призив, че ако за първите 100 дни не приемете решителна реформа за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси реванш. Няма да припомням как се развиха нещата. Сега, ако наистина сформирате правителство, по какъв друг начин ще подходите, за да има реална реформа в съдебната система?“, попита президентът. Той припомни, че ГЕРБ вече се заканиха да не подкрепят партии, които не подкрепят техния мандат за съставяне на кабинет. Затова Радев попита :“ Смятате ли, че това е отворена врата към предсрочни избори или виждате и друг шанс за решаване на този казус? „

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени