Connect with us

Импийчмънт

„Радев ще даде третия мандат на БСП, за да няма правителство! Той изпразни президентството“

Published

on

Стартират консултациите между президента Румен Радев и полиическите партии. Първи са от групата на „Продължаваме промяната“, които са втора политическа сила. Политологът Цветанка Андреева определи очакванията към тези срещи като напрегнати. А доцент Росен Карадимов изрази мнение, че само „Български възход“ могат да осъществят третия мандат. 

„Трябва да се изграждат и търсят формули за коалиционно управление, но ситуацията е объркана, а лидерите – уплашени. Всички се върти около евроатлантическо мнозинство, но тя става все по-малко вероятна възможност. Конфликтът на Радев и ПП доказва, че всички институции са в криза и блокаж. Той изпразни от съдържание институцията „президент“. Има очаквания третият мандат да връчи на БСП, защото те нямат идеологически противопоставяния. Едва ли би го връчил на ДБ, точно заради идейните си противоборства – нарече ги военнолюбци. Това ще даде основания да се смята, че президентът не иска да се съставя кабинет“, предположи Цветанка Андреева. И уточни, че каквото и да направи БСП, едва ли ще спечели подкрепата на ГЕРБ.

Според Росен Карадимов, Радев няма да влезе в ролята на политически инженер на коалиция. „Правилно разтегли процедурата за консултациите. Така тя може да продължи около месец и половина. Радев има две цели – служебното правителство и парламентът да свикнат един с друг и да минимизира рисковете по отношение на нов служебен кабинет чрез невнасяне на нов бюджет“, коментира той. И допълни, че фокусът трябва да е докога БСП ще държи позицията си за Украйна. 

„Ако тя я промени, ще имаме евроатлантическо мнозинство. В последните няколко месеца преживяхме политическо безвремие, заради поставянето на червени линии, които се оказаха непреодолими и около които върви кризата. По-вероятно е Радев да даде мандата на БСП, като жест към техните избиратели“, прогнозира Карадимов. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени