Connect with us

Нюзрум

Заради палавниците Киро и Лена, всички гардове от НСО ще минат детектор на лъжата

Published

on

Гардовете да НСО ще бъдат подложени на детектор на лъжата след промени в правилника за прилагане на Закона за НСО. Такава възможност началничите периодично да подлагат служителите на полифизиографско изследване се предвижда в промени в правилника, които предлага служебният премиер Гълъб Донев.

До момента гардовете минаваха детектор на лъжата само при постъпване в службата, но нямаше как да бъдат задължени да се изследват, за да се провери тяхната лоялност.

Въпросът за минаването на детектор на лъжата бе повдигнат при правителството на Кирил Петков, когато в премиера и шефа на кабинета му Лена Бориславова се появиха сериозни съмнения в лоялността на службата. Повод първоначално бе искане от страна на прокуратурата да й бъдат предадени видеозаписите от камерите в Министерския съвет. Впоследствие сериозни съмнения в лоялността на гардовете се появиха и след изтичане в медиите на кадри от посещение на Петков и Бориславова в Солун.

Бившите премиери и председатели на парламента да не бъдат охранявани през целия 4-годишен период след падането им от власт. Такава възможност пък дава друга от промените, които предлага Гълъб Донев.

Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател. Заради това той предлага правото им на охрана да се оценява периодично в зависимост от това дали са застрашени или не. В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери – Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков.

По-ранното сваляне на тяхната охрана ще спести пари и ресурс на НСО, твърди Гълъб Донев.

Пак за спестяване на средства Донев предлага и НСО да не охранява постоянно почивната станция „Шабла“, защото там от много време не е пребивавало охранявано лице.

Най-четени