Connect with us

Импийчмънт

Радев към ГЕРБ: В политическа криза сме, гледам с надежда към вас като победители

Published

on

„Поздравявам ви с победата на парламентарните  избори, но това е и една отговорност, защото страната ни е в тежка политическа криза. В тази връзка бих искал да споделите вашата оценка за вероятността за съставяне на правителство и на какво ниво се намират преговорите с другите политически сили.  Съставянето на правителство е важно не само, за да има страната ни нормално управление, но и да се гарантира животът на Народното събрание, което трябва да свърши много”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Десислава Атанасова подчерта, че след няколко избори ГЕРБ отново е първа политическа сила.

„Това го възприемаме отчасти като знак, че трябва да приключат експериментите и трябва да има хора, които да понесат отговорност. Разбирайки своята  отговорност сме тук, за да проведем тази консултация“, заяви Атанасова. 

Тя бе категорична, че ГЕРБ са положили всички усилия, за да има работещо Народно събрание.

„Давайки си сметка, че основно предизвикателство ще бъде зимата, както и че бюджетът може да се превърна в сватбарско наддавате и тема, която изисква дебат”, допълни Атанасова. 

Относно модернизацията на армията, Атанасова обясни, че ГЕРБ и ДБ са внесли проект на решение, но приветстват и този на служебния кабинет за придобиване на нови осем бойни самолета F-16 Блок 70. „Тук служебното правителство категорично ще получи нашата подкрепа”, заяви тя.

Делян Добрев очерта мерките за бизнеса, които трябва да бъдат взети.

„Служебният кабинет свърши добра работа с търга за газ, с прозрачна процедура се постигнаха далеч по-добри цени от тези, които се сключваха по незнайно какви критерии”, изтъкна той. Народният представител от ГЕРБ заяви, че парламентарната група е внесла проект за решение за нова тръжна процедура за газ, защото от 1 януари страната ни няма дългосрочен договор за доставка на газ.

„Смятаме, че дори в тази ситуация, в която управителят на БНБ е извън мандат, това не би трябвало да е пречка за постигане на влизането ни в Еврозоната. Съмнявам се, че ще попълним в рамките на този парламент липсващите членове на КС, ВСС и т.н”., заяви още Добрев.

Даниел Митов бе категоричен, че е много закъсняло решението с което е трябвало да се изпрати военна помощ за Украйна.

„От тук нататък предстои преглед на помощта, която България може да окаже и да се започне разговор с нашите съюзници. Въпросът е че българското правителство трябва да знае, какво иска и това отдавна трябваше да бъде започнато”.

Митов подчерта, че Българя в момента не се възприема като силен член на евроатлантическата общност.

„Има ли правителства, които дават възможност икономиката да работи, а други изхарчват направеното – така ще караме дълго време без да успеем да дадем на секторите, които трябва да бъдат модернизирани. Няма как да модернизираш без ресурс. Но като говорим, защо сме слаб член на НАТО, това е и защото чрез институциите си даваме разнопосочни сигнали, какво е отношението ни към войната в Украйна”, допълни Митов.

По думите на Румен Радев европейският съюз оценява направеното от България в подкрепа на Украйна и той не е чувал подобни сигнали.

„Възможностите за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Проблемът е, че партиите са попаднали в рововете, които са издълбали от години. Към момента няма такова, но би могло да има. Лично виждам отрезвяване на партиите. Ние ще положим всички усилия като първа политическа сили до границата на самосъхранението, даже и малко над нея за съставяне на правителство”, заяви от своя страна Томислав Дончев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени