Connect with us

Fake Harvard

Играта за Киро и Асен свърши! Официално ги поканиха от ефира на БНР: Напуснете политиката!

Published

on

„Лидерите на политически партии са длъжни да се съберат и да си говорят. В момента, в който една политическа партия стане парламентарно представена, лидерът ѝ няма друг политически избор, освен да води преговори.

Който от партийните лидери не иска да води преговори и не иска да работи за това парламентът да оцелее, да се оттегли от реалната политика. Не можем постоянно да си играем на събаряне на парламенти и на рециклиране на стария парламент в нов„.

Коментара направи пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във ВТУ.

По думите му поведението на голяма част от партиите граничи с форма на политическо дезертьорство от това да имаме работещи парламент и правителство.

Проф. Галунов подчерта, че „играта на избори“ може да доведе до все по-трудно мотивиране на избирателите до отидат да гласуват:

„Няма по-голяма заплаха за демокрацията от пасивността на гражданите. Едни следващи избори, ако са през зимата, това допълнително ще се отрази на избирателната активност“. 

Според политолога на този етап формирането на кабинет изглежда много трудно.

Не е добре президентът Румен Радев да бави процедурата, защото всяко изкуствено разтягане ще бъда на ръба на президентските правомощия. Ако партиите не могат да се разберат за един месец, те няма да се разберат и за два месеца. Президентът не бива да поема повече отговорност, отколкото са му правомощията. Трябва да стане ясно, че демокрацията е консенсус“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени