Connect with us

Парламент

Йордан Цонев изненада със сметки: ГЕРБ и ДПС могат да съберат 173 депутата! Даже не им трябва БСП

Published

on

„Много интересна дискусия с конкретни въпроси. Президентът Плевнелиев и господин Паси се бяха подготвили много добре и искаха да разберат какви са позициите, вижданията ни по основните проблеми. Ако очаквате отговор конкретен за коалиции, за възможности, ще ви разочаровам. Разговорът беше много концептуален и ние изразихме своята позиция. Първо – че е нужен диалог. И за това ние настояваме от 2016 г. Диалог между политическите субекти, защото без диалог няма как нито един проблем да бъде решен. Видяхте – онзи ден в Събранието, три дни.

Второто нещо, което казахме, е че решаването на проблемите и на всички кризи трябва да тръгне с решаването на политическата криза. Защото без решаване на нея, не може да се пристъпи към решаване на другите кризи.

Третото нещо – за да се решат проблемите на хората – инфлация, енергоносители, сигурност, стабилност, ние трябва да имаме инструменти. Кои са инструментите, с които България може да реши проблемите на сигурността и икономическите проблеми? Без никакво съмнение – инструментите на съюзите, в които членуваме. Без военните инструменти на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на държавата. Без икономическите инструменти на ЕС ние не можем да решим нито един икономически проблем.

Извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО, защото оттам идват инструментите на решаването на проблемите на държавата и хората“, каза Йордан Цонев на излизане от срещата си с контактната група на президента Плевнелиев и Соломон Паси.

Advertisement

Цонев припомни още веднъж, че ДПС са за съставянето на евроатлантическо правителство.

Изразихме и разочарованието си, че в българския парламент от 7 партии 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска атлантическа идеология. И тези партии имат 173 депутата, каза още Цонев. Според него, ако има достатъчно воля, правителството може да е с партиен, а не с експертен профил.

Той обясни, че все още не са видели подготвяната от контактната група декларация.

Решаването на текущите проблеми минава през решаването на политическата криза, заяви Йордан Цонев от ДПС след срещата с контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Според него е необходимо лоялността на страната към ЕС и НАТО да се извади „пред скоби“, защото там са инструментите, с които можем да решим проблемите, пред които сме изправени.

Advertisement

„Четири от партиите в Народното събрание имат явно изразена проевропейска и пронатовска ориентация и тези партии имат 173 депутати. И с измислени причини не могат да се разберат – защото корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи. А тези партии заедно даже да направят дори конституционна реформа“, каза Цонев.

В събота Плевнелиев и Паси разговаряха с представители на ГЕРБ-СДС и „Български възход“.

„Хартиената бюлетина – тук въпросът е по-широк, имаме ли доверие в избирателния процес. ДПС няма доверие. След всичко, което се случва с машините – сорс кодове, контрол и т.н, ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини по този начин“. Така Йордан Цонев отговори на въпрос дали ДПС биха подкрепили връщането на хартиената бюлетина. Такъв законопроект вече бе внесен от БСП още в сряда, като се очаква той да бъде подкрепен и от ГЕРБ.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени