Connect with us

Нюзрум

Той не стана шеф на парламента, но днес човекът на Бойко влезе в БНР и разкри: Защо не разговори с БСП!?

Published

on

„Ако не се случи нещо с първия мандат, шансовете на втория биха минавали през търсенето на разговор. Ние не стигматизираме разговорите си с политическите формации, които изповядват евро-атлантическо виждане за бъдещето на България. Важният разговор минава и през развитието на страната на база на следващите 2-3 години“.

Това заяви зам.-шефът на парламента и депутат от ГЕРБ Росен Желязков пред БНР.

Експертен кабинет би трябвало да има подкрепа в парламента около политики, смята бившият министър на транспорта и информационните технологии.

„Един такъв кабинет би трябвало да отговори ясно в каква посока върви страната – дългова спирала, растеж, поемане на отговорност за допуснатите през последните 2 години хаотични действия в сферата на публичните финанси. Това ще е разговорът за следващ кабинет и за търсене на решение на ситуацията“, обясни Желязков.

ГЕРБ ще води разговори с всички политически формации. Ние сме казали коалиции да няма с БСП и „Възраждане“, но разговори ще има с всички, каза той.

Той изказа очакване президентът Румен Радев да даде около седмица време за консултации с партиите и добави: „Работата на контактната група не я смятаме за безполезна, защото това е опит политическите формации да започнат да говорят помежду си и да излязат от декларациите, че няма да говорят една с друга“.

„В избора на председател на Народното събрание нямаше никакъв залог, но се превърна в нещо средно между следизборния делириум и очакването за някаква нова предизборна емоция. Този сблъсък, заедно с очакването, че парламентът трябва задължително да се раздели по осите на някакви нови мнозинства и коалиции, за да се оправдаят опорните точки, че има ново мнозинство, доведоха до тези безплодни гласувания. Най-накрая разумът надделя и то надделя в старите партии“, коментира Желязков, който беше един от кандидатите за поста председател на 48-ото НС.

Според него парламентът ще работи трудно, ако депутатите не разберат, че изборите са приключили и ако не спрат да живеят с очакването, че изборите предстоят: „Комбинацията от двете води до силна фрагментация, защото всяка парламентарна група ще разглежда своето поведение през тази призма“.

„Искаме да задължим Министерски съвет да внесе всички законопроекти по Плана за възстановяване, за да може да тръгне това изключително важно финансиране. ГЕРБ-СДС внасяме антикризисни мерки в сферата на енергетиката. Компенсации на бизнеса за цените на тока и газа с неданъчни източници и т.н.“, заяви той и уточни, че паралелно с влизането в конкретната работа на парламента ще тече и конституционната процедура по връчване на проучвателния мандат.

„Пропагандата има своето въздействие. Ние сме в света на хибридните атаки и не изключвайте възможността да е измислен сценарий прекаляването с темите за размера и размаха на корупционните теми. А че има корупция на всички нива, това е ясно“, коментира още депутатът от ГЕРБ и добави, че в една правова държава корупцията се доказва в справедлив процес.

Най-четени