Connect with us

Парламент

Христо Иванов съска от яд: Знам биографията на Вежди! Трябваше да не избираме днес председател

Published

on

„Ние предлагахме консенсус и формула за консенсус, а не да се намери консенсусна личност. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсунсна личност. Той има доста богата и доста добре известна биография“. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента.

„Има два пътя – на консенсуса, в която да намеим формула да накараме 240 депутата да гласуват и да няма политическа логика в този избор. Четирите партии, които избраха господин Рашидов в един момент се отказаха да търсим този консенсус и прецениха, че тъй като има достатъчно гласове, ще се обединят около фигурата на господин Рашидов. И както веднага видяхме, това започна да придобива характеристиките на обичайното парламентарно мнозинство, което не дава 15 минути почивка, въпреки че беше абсолютно ясно, че имат право колегите да я искат“, коментира Иванов.

За мен това не е някакъв дребен въпрос, а показва как кристализира парламентарно мнозинство. И т тази гледна точка, парламнтът можеше да тръгне към консенсус, ние предлагахме формули за това, това беше отказано, формира се или почна да се формира политическо мнозинство“, каза Иванов.

Според него лидерката на БСП Корнелия Нинова още вчера е дала индикации, че ще подкрепи избор на председател на принципа на старшинството. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени