Connect with us

Гербери

„Как Борисов ще приеме нещо от Кирил Петков, дето го арестува преди 5 месеца!? Този да се дръпне“

Published

on

Този парламент или няма да излъчи никакво правителство и президентът ще продължа да управлява, или максимална част от партиите ще съставят някакво мнозинство, за да излъчи правителство на „националното спасение“ и всички партии да споделят отговорността.

Това заяви Тома Биков от ГЕРБ по bTV, във връзка с кризата с избор на председател на НС.

„Ние сме в тежка ситуация не толкова заради избора на председател, а заради това, което Министерството на финансите представи като проект за бюджет за 2023 година. Тя ще бъде много тежка. Предвижда се 6% дефицит, 15 млрд. лева дълг, нулев икономически растеж, инфлация от над 6%. Уточнява се, че ние трябва да изтеглим дълг, но не се знае дали ще ни го отпуснат“, каза още Биков.

„Как си представяте Кирил Петков, който арестува Бойко Борисов незаконно преди 5 месеца, да постигне консенсус с лидера на ГЕРБ по някаква кандидатура? По-добре Петков да се дръпне назад. Всеки трябва да направи отстъпки – и ние, и останалите. Ако някой не е готов за отстъпки, ще блокира процесът“, посочи той.

„Ние приехме и двата варианта за избиране на председател на ДБ, а от ПП не се съгласиха. Никой не трябва да предлага кандидати на политически принцип, човекът трябва да е консенсусен. Големият проблем не е, че не можем да си изберем председател, а че политическата система е напълно блокирала. 

Вчера дискусията в пленарна зала беше едно добро начало на един по-диалогичен стил. Ескалацията онзи ден може да се окаже и полезна – да послужи отрезвяващо. Стигаме до положение в което поставяме под риск съществуването на демокрацията, надявам се да сме го разбрали“, посочи той.

„Решението трябва да бъде взето с ясно мнозинство, всичко друго усложнява ситуацията. 

Склонни сме да участваме напълно добронамерено и конструктивно в разговорите. Всеки трябва да направи отстъпки. Надявам се, че ще бъдем на висотата на предизвикателството“, каза още Биков.

Най-четени