Connect with us

Парламент

Нинова извади автомата на трибуната! Огън по Радев, огън по Киро, огън по Асен: 6 години ям бой!

Published

on

Ситуацията изглежда като да си играем с огъня, тичайки около купа със сено с кибрита и чакайки да я запалим. Случва се огромно за държавата нещо, важно за народа. От вчера – най-тежкия удар върху парламентарната република и партийната система. Не просто изибраме Петър, Росен Иван, а наливаме масло върху онези, които искат да приключат с парламентарната демомкрация и партийната система. Това заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при поредния опит за избор на шеф на НС.

„Ставаме ли участници в този процес на въеждане на еднолична власт, или намираме сила да се противопоставим и да покажем, че няма по-добра форма на управление“, настоя лидерът на БСП. Тя посочи, че има растящи цени и невъзможност на палраментарната демокрация елементарно да реагира на тази ситуация и да подкрепи народа си зимата. „Ще укрепим ли парламентарната република или ще я дадем, ще преведем ли народа през зимата, или отиваме на избори. Затова – мислете“, настоя тя. Личното й усещане е, че има нагласа за избори.

Много трудно извадихме БСП от екиткета статукво, добави Нинова. „Репликата да се видим в зала „Запад“, за да няма задкулисие е индиректно обвинение, че всички други сме се събрали на най-официалното място, председателския кабинет и дискутираме в палраментарната зала нещо задкулисно. Няма да позволим да ни върнат в образ на задкулисие. Може да сте тук само от година, но тези хора са изстрадали битката със задкулисието. Ние не сме яли бой 6 г. от мафията и задкулисието, за да си пзоволява някой освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа“, закани се Нинова.

На председателски съвет и БСП заявили, че оттеглят Кристиан Вигенин за шеф на НС, постигнато било съгласие най-възрастният да остане начело, като разчита на помощ от заместиците си.

„Крехко съгласие, което трябваше да стиковаме с ПГ. По критериите, описани от колегите Вигенин отговаря и на трите. Ние с Вежди Рашидов имаме толкова битки, партийни, лични, какво ли не ме е наричал. Но въпросът е по-голям – ще има ли парламентарна република и грижа за хората“, заяви Нинова. Но малко след това се отметна за оттеглянето му, защото крехкото съгласие било съсипано.

„В тая политика като кажеш веднъж нещо, кажи го следобяд, не боли. Цел ден обаче ето така“, ядоса се тя. „Подкрепяме първоначалния вариант да се обединим около най-възрастния, заместници… Да тръгне парламентът, да приемаме закони. Ако не стигнем до такова съгласие, ще повдигнем кандидатурата на Вигенин и ще я подложим на гласуване. Да видим подкрепят ли човек с опит, с авторитет, и консенсусен, и диалогичен“, завърши тя, атакувайки ПП.

Най-четени