Connect with us

Нюзрум

Цветанка запоти очилата, след като Томислав Дончев разкри, че Асен Василев е служител на…

Published

on

На финала почти беше всяка група си подкрепя нейния кандидат за председател. Така председател няма да се избере. Не бива по този въпрос да говорим с лекота, защото не вижда конституционна хипотеза този парламент да съществува без председател. Защото в Конституцията пише, че председателят се избира още на първото заседание и след това трябва да свика следващото. 

Това заяви в ефира на bTV Томислав Дончев, коментирайки безпрецедентния неуспех на депутатите да изберат председател на Народното събрание.

„Не се е случвало това до момента, но това е криза, конституционна криза, освен всички останали кризи. Но всичко това , което се случи не е някаква особена изненада. Освен да коментираме, какво се е случило, трябва и да коментираме причините“, каза още той. 

„Ние сме, надявам се, към края на един политически цикъл , където политиката деградира до това, една партия да казва кого най-много не харесва. НС се напълни с политически сили без ясни цели и визии. Те се състезаваха кой кого повече не харесва. При такава ситуация, че вотът на хората е шарен, ако всеки се затваря в себе си и тази ситуация е повод всеки да обижда другия, то никакъв модус на съгласие няма да се получи. И днес в парламента казах, че съм убеден, че никой от хората не ни е пратил в парламента да се прегърнем, но не сме и изпратени да се караме. Изпратени сме да свършим някаква работа“, продължи Дончев. 

По думите на Дончев има няколко варианта да се продължи напред. „Това е вид конституционен блокаж. Няма правен трик да се излезе от него. Трябва някакъв минимален модус от съгласие. НС не може да работи без председател, като а то не може да приема закони, а имаме належаща нужда от приемането на дълъг списък от закони, сред които бюджета и мерки за подкрепа на хората. Ако политическият инат и егоизъм не спадне, ще се озовем в още пои-тежка ситуация“, каза той. 

„Или политиците сами да научат да осъзнаят, или хората да им дадат урок, че така не бива. Трябва да има различия, критика, противопоставяне в зала, но да повторя никой не ни е изпратил там с единствената задача да се караме.

В политиката никой обичайно не знае каква е истината за разлика от математиката. В политиката това е един постоянен процес на търсене на правилния път, нормално е да има различни гледни точки. Хубаво е в парламента да има спор, грамотен, без лъжи, без хули. Но свеждането на политиката само до скандали не ражда нищо добро“, подчерта депутатът от ГЕРБ.  

Дончев коментира и възможността ГЕРБ да направят компромис, за да може парламентът да продължи напред.

„Правили сме много компромиси. няма да ги изреждам. Дори когато сме били втори, не сме издигали кандидат за председател на НС. Но компромис „нищо, че си първи, аз ужасно не те харесвам“ – това не е аргумент. Надявам се утрото да е по-мъдрио от вечерта и да намерим модус на съгласие. Няма да стане с правни трикове, няма да стане, чувам коментари, с някакви технологии с кворума. Или ще се разберат парламентарните групи за компромисен вариант този парламент да започне да работи, или …“, коментира той 

Дочнев бе категоричен, че не може да става и дума за отказ на ГЕРБ от кандидатурата на Росен Желязков за шеф на НС.

„Простете госпожо Ризова, но вариант да се откажем от Росен Желязков звучи като аз да решавам да отида в bTV или Нова тв и най-накрая да отида на сладкарница“, каза той. 

„Ние в момента сме обект на изнудване, няма да мине на вашата, това обичайно има обратния ефект. Нямаше да държим отговорна позиция, ако не бяхме първи. Ако бяхме втори, трети… имаше куп аргументи да сме по-толерантни. А този наратив за говорене против другия въобще не е изчезнал. Голяма част от колегите не са разбрали, че кампанията приключи или някой има проблем с асимилиране на резултатите от изборите“, продължи той. 

По думите му политическата ситуация е много тежка, ние съюзници във времето сме имали много. В парламента има партии, които са жертва на своята пропаганда. Те са в парламента, радикализирайки хора с антиГЕРБ говорене. Това е капан, в който те сами попаднаха. 

Според Дончев умират дори и надеждите за сформирането на кабинет. 

„След днешното заседание съм голям песимист относно възможността за сформирането на правителство. Дори разговорът е невъзможен. Още преди да се стигне ди хипотезите, трябва да има разговор. Трябва да видим, кое е важно, приоритетно. Да има много плахи наченки, няколко срещи преди свикването на НС, но днешния ден ме обезкуражи, а и степента на радикализация е толкова голям, че въпросът дори не е дали може да се събере аритметично мнозинство. Ако няма ясно лидерство, добри колегиален отношения и ясна посока, това правителство няма да може да свърши нищо“, каза Дончев. 

„Аз се боя, че хората вкупом ще ни накажат за това поведение. В този смисъл тънките партийни сметки на никоя партия няма да излязат. А това е лошо. Ако всички партии в един момент се окажат непотребни, имаме голям проблем. Надявам се все пак да е дъното и да започнем да се оттласкваме“, каза още той. 

Що се отнася до възможността служебното правителство да остане, Дончев каза, че е „възможно, но ние влизаме в друг политически модел, който не е описан в нашата конституция. Влизаме в модел на президентска република с парламент, който работи на сесии и гласува важните закони на няколко месеца“. 

Дончев също се учуди, че Асен Василев е преживял метаморфоза и е станал служител на бога, искайки от ГЕРБ да се покаят. 

„Интересна е претенцията на Василев и метаморфозата му в свещеник. Не веднъж сте ме питали, дали правилно съм постъпил и аз съм казвал редица пъти, че „не, не сме постъпили правилно“. Според мен покаянието трябва да започне от последно управлявалия“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени