Connect with us

Парламент

ДПС погреба Киро! Никога не бяха казвали на премиер в парламента: Вие окрадохте парите ни!

Published

on

Както винаги след избори, днес е време за планове и равносметки. Изборите за пореден път изведоха сходна конструкция на парламента и народът не овласти еднопартийно правителство. Дори първите две групи не могат да образуват мнозинство. Уроците остават ненаучени. Основната част от политиците за пореден път не успяха да обяснят на хората какви политики предлагат, какви решения имат за кризите, а водиха кампания на противопоставяне, омраза и разделение. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първото заседание на новото 48-мо Народно събрание.

За пореден път не се пое път към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основен белег на управляващите в последното десетилетие. Липсата на диалог е основна предпоставка за криза и разпад, посочи още той.
 
Отговорността е на всички. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция – това е безотговорно. Избирателите са ни отредили да решаваме проблемите им, да представляваме възгледите им,  отредили са ни място в една парламентарна република и очакват да положим усилия зимата да ни донесе още повече растящи цени, студ и мрак, заяви още лидерът на ДПС и подчерта, че остават отворени за диалог, тъй като винаги са мислили дългосрочно.

„Лесно е да рисуваш в черно опонента – и ние можем да правим това. Но в последните 12 години единствено ДПС беше опозиция на ГЕРБ и по места още се борим с модела ГЕРБ. Ние не искаме да сме ГЕРБ, не искаме и управлявалите в последната година и половина. Едните вкараха популизма и национализма във властта, трасираха пътя за икономически срив. 

Използвайки властта по места ни мачкаха избирателите и продължават да го правят. А следващите, прегазвайки основния закон, за да влязат във властта, газейки закони и правила, рушиха държавността, демокрацията и стабилността с ускорени темпове. Нещо повече – те окрадоха парите на всички ни, направиха ни длъжници за поколения напред с по 15 милиарда на година. Можем лесно да кажем всичко това и да се обявим за жертви, но няма да го правим, защото е безотговорно, а политиката е преди всичко отговорност. Това е основният урок, който учим в ДПС, политиката е изпитание, политиката е и избори, избори, които трябва да правим в името на хората и държавата“, подчерта Карадайъ в речта си пред останалите депутати.

И призова народните представители, че трябва да се постараят за съставяне на правителство, без омраза и без противопоставяне. „Зимата се очертава гладна, студена и тъмна. Не можем да причиним това на народа като най-висш орган на държавата. В името на това сме готови да говорим с всички“, посочи още Карадайъ и призова държавният глава Румен Радев да влезе в ролята на обединител на нацията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени