Connect with us

Парламент

Желязната лейди на ГЕРБ предупреди Промяната и БСП: Утре внимавайте!

Published

on

В традициите на парламентарната демокрация, не само у нас, но и в други държави, партията, която е спечелила изборите излъчва председател на парламента.

Това е едно от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика.

Начинът, по който избирателите са подредили партиите, е знак, но и повод за смирение и диалогичност в политическото представителство.

Възможността да се конституира пълноценна законодателна власт с комисии, която да започне да работи по най-наболелите проблеми в държавата, изглежда отново ще е залог на тясно партийни сметки.

Четирима кандидати за председател на Народното събрание е политическо упражнение, което за пореден път в рамките на последната година и половина подрива устоите на парламентарното управление и конституционализма у нас и е лош сигнал, че би могло да се търси съгласие за каквото и да е.

Защото конституционализмът не е само буквата и нормата, то е дух, принципи и основания.

ГЕРБ – СДС два пъти досега са отчитали политически действителности – когато Ива Митева от ИТН беше избрана за председател на НС, а след това Никола Минчев от ПП.

А дали други ще бъдат на висотата на принципните решения и ще върнат парламентаризмът, както многократно са заявявали, ще знаем след 24 часа.

Росен Желязков, имаш нашата пълна подкрепа!

От профила във фесбук на Десислава Атанасова, ГЕРБ

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени