Connect with us

Нюзрум

Корнелия е бясна! Станишев и Вигенин отново заедно! Направиха я на нищо по БНР…

Published

on

След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оттегли официално от поста „президент на ПЕС“. По време на изборния конгрес, който се провежда в германската столица Берлин, лидерството в лявото политическо семейство се пое от бившия премиер на Швеция Стефан Льовен. 

Станишев отказа открито да заяви бъдещата си роля в БСП, но подчерта пред журналисти, че БСП трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила. 

Пред БНР Станишев посочи проблемите в БСП, но и своята визия за развитието на левицата. От думите му стана ясно, че остава дълбоко ангажиран с бъдещото на партията, на която бе най-дългогодишен лидер :

„Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна ще го правя. Ако искате моя лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е „по-добър“ или „по-голям“ от нас. Това е унизително положение за БСП и, ако БСП е достатъчно голяма и силна, и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки.“

Част от визията му за развитие на БСП включва принципите, които е изповядвал в ПЕС:

„Ние в БСП тези принципи не работят – нито имаме вътрешен диалог, а имаме постоянно караници, нито има диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция.“

Сергей Станишев заяви, че не е лице на вътрешната опозиция в БСП, а загрижен за бъдещето на левицата

„Трябва да осъзнаем, че днес на картата е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи.“

Пред „Хоризонт“ заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който е на конгреса на ПЕС в Берлин като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, отказа да коментира евентуално лидерско завръщане на Сергей Станишев в БСП, като посочи:

„Аз не мога да коментирам той какви планове има, в смисъл не ги е споделял с мен. Публично единствено каза, че ще работи БСП да е силна и аз подкрепям това всеки да работи БСП да е силна“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени