Connect with us

Нюзрум

Гелосан министър на Киро тръва към затвора! Пробвал да завлече милиони, хванаха го

Published

on

Договори от времето на Радостин Василев са предадени за проверка на ГДБОП и ГДНП. Това обяви пред БТВ служебният спортен министър Весела Лечева. Проверките на ММС са установили опит да се присвояват средства незаконно, смята тя.

„Най-основната ни задача беше да защитим държавния интерес. Бяха създадени комисии, които да направят проверки по сключени договори и тяхната целесъобразност и се натъкнахме на доста спорни договори. Някои станаха и публично известни. Възстановихме 3 млн. лв., разплатени по спорни договори“, съобщи тя.

Лечева подчерта, че връщането на парите показва, че самите фирми, с които са били сключени те, са видели, че догорите им не са целесъобразни и аргументирани.

„Точно това показва, че те виждат, че има проблеми. Ние предприехме решителни действия и те видяха, че няма да могат да изпълнят това, което са мислели“, подчерта тя.

Advertisement

Министърът посочи като фрапиращ пример 2-та млн. за софтуер за НСБ, който дори не бил подходящ за тях.

„Компанията има продукти и работата и сега е дигитализирана“, обясни Весела Лечева.

Тя даде и пример с младежките програми, където фирми също доброволно връщаха пари. Силно проблемен е и договорът за 1 млн. лв. за „шапки, флаери и реклама на тотото“.

Според констатациите на експертите, в договорите са завишавани в пъти разбивките по различните компоненти. Събития, които пряко сили могат да стигнат до цена 30 000 например били посочени на стойност 100 000 лв. Друг пример, даден от Лечева е, че зала за 50-100 души в провинцията, чийто наем е около 500 лв., ще бъде „наемана“ за 7000.

Тя коментира и краха при БСП. „Член съм на БСП от 20 години. Оценката я дадоха избирателите с класирането. 2016 г., тогава с новото ръководство, нашата цел бе да сме първа политическа сила. В последните 2 години загубихме този шанс и вече се борим да сме в първите трима и, ако може, да влезем в коалиция и да назначим партийни другари на постове“, обобщи картинката Лечева.

Advertisement

Според нея последната коалиция не е била припозната от избирателите на социалистите.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени