Connect with us

(О)позиция

Топ-интервю: На Радев му остана само ДПС! Бойко ги разби, защо да си ходи? Гешев може да подаде оставка…

Published

on

Андрей Райчев е социолог, един от собствениците на агенция „Галъп Интернешънъл – България“. Той е завършил философия и социология в Софийски университет и е доктор на философските науки. Райчев даде интервю за вестник „Филтър“.

– Господин Райчев, смятате ли, че която и да е партия в рамките на този парламент може да направи правителство?

– Не е съвсем невъзможно, но е много малко вероятно. Сега, когато мандатът е в ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, и особено „Демократична България“, настояват да не се прави кабинет. И това е свързано с техните електорални съображения. Ако те се съгласят сега, според тях ще излезе, че са предали каузата. Те така са решили да наблегнат на поляризацията, опъват се, ще внасят оръжия за Украйна. Изобщо искат да поставят ГЕРБ пред известни изпитания, като се опитват в същото време да говорят на своя електорат. И доколкото разбирам, те си представят, че ако това не стане, след едни нови избори, евентуално вече ще променят тази своя политика. Това е много силен фактор, който вероятно ще надделее.

– Но ситуацията и в света, и у нас е сложна.

– Международното положение изисква правителство. И всички наши партньори извън страната ни казват: Правете правителство, правете, правете! От друга страна, имаме и вътрешната обстановка, която е изключително лоша – проблеми с енергията, инфлация, стоките поскъпват… От една страна, трябва да вземат да направят кабинет, за да се успокоят хората. Но от друга – на кой му се поема отговорност? Ясно е, че на никой. И си казват: В тоя момент защо аз трябва да съм крив за ситуацията?

– Излиза, че никой няма да иска да направи кабинет?

– Възможна е само широка коалиция. Обаче партиите не искат да участват в нея, за да не трупат негативи. И после да си кажат: Да, ама електоратът ми си отиде, да, ама Западът много натиска да се направи това и това. Та така се въртим в един порочен кръг. И вероятно ще спрем на „нищо“, тоест без да се състави правителство. Но има вероятност и да стане. И това зависи от доста персонални неща, както и от много случайни фактори. И зависи колко ръмжи народът. Според мен тази работа ще продължи до декември поне, защото всички са съгласни сега да се направи бюджет, да се задейства парламентът и прочее. И ако вътрешното или международното положение много се влоши, то вероятността за съставяне на кабинет се увеличава.

– А ако положение не е чак толкова лошо?

– Тогава може и да не стане. Затова ви казвам, че вероятността да има кабинет е само 20 процента.

– Казвате „ широка коалиция“. Но тя няма как да мине без двете най-големи партии ГЕРБ и ПП, а пък те не се понасят.

– Под широка коалиция имам предвид ПП или поне ДБ да участва. Но те не са тръгнали да правят това. ПП и ДБ се борят за един и същи електорат и той ще се отлее при тези, които не са поддали. Хората ще отидат при по-твърдите на следващите избори. Колкото и да се прогнозира широко правителство, то няма да издържи повече от година-година и половина. Дори е много. Така че, нали разбирате – ПП и ДБ или и двете партии тръгват нанякъде, или се отказват и двете. Защото в крайна сметка техните преки съюзници – САЩ – това са любимите партии на Щатите – те със сигурност ще кажат: Давай, давай, прави! Така че това увеличава тази вероятност за съставяне на кабинет.

– През уикенда Христо Иванов каза по БНР, че „ако не се разкъса порочното приятелство между Гешев и Борисов, разговори са невъзможни“. Какво показва това?

– Това е намек, че за да се случи правителство, трябва да се стигне до оставката на Гешев. Ако го е казал, значи секретно се водят някакви преговори. Политиците не са длъжни да показват всичките си разговори, аз съм съгласен с това.

– Значи идеята е да увещават Гешев да си подаде оставката?

– Евентуално. Тази дейност по-скоро може да я извърши ДПС. Значи – нашият парламент не може да свали Гешев. Няма такъв вариант и слава Богу. Както не може да свали кмета на Велико Търново, нито на Малко Търново. Или президента. Те са независимо, автономно избрани. За президента има импийчмънт, но този вариант е много сложен. Политическите сили биха могли да окажат натиск на Гешев да освободи политическо пространство за коалиция. Но това е някакво подразбиращо се условие, ако тръгнат да преговарят. Затова ви казвам, че от тази реплика изглежда, че може би са разговаряли.

– Това с оставката на Гешев няма да стане толкова бързо.

– А, то може да стане и бързо. Той може да си подаде оставката и да каже: Ето аз преча на нещо важно за България. Не там е въпросът. Въпросът е, че самото казване „махнете Гешев“, „натиснете Гешев да се махне“ показва някаква готовност да се преговаря. И по този начин, ДБ, ако получи това, би могло да защити себе си пред електората. И да каже – ето, ние голямо завоевание постигнахме с това правителство, направихме така, че да махнем Гешев. Ето – изпълняваме си още едно наше обещания.

 – От вашите думи излиза, че всички партии играят за следващата предизборна кампания и никой не мисли за широка коалиция.

– То е разбираемо, че играят за следващата предизборна кампания. Не мисля, че тук има нещо, за което да ги упрекваме. Те си гледат интереса. Но не е добро положението.

– Ами не е добро, защото хората си мислят как да изкарат зимата.

– Независимо от всичко българското правителство ще го отнесе. Ние нямаме някаква своя рецепта да се измъкнем. Каквото е за Европа, за нас ще е с един коефициент отгоре. Но разбира се, хората ще обвинят правителството. Ще кажат: В най-важния момент вас ви няма! Това пък ще усили натиска върху партийните системи…

– Колко време ще изкара служебният кабинет – до края на годината?

– О, много повече, ако не се сформира редовен кабинет. Ако декември третият опит приключи неуспешно, те ще изкарат до края на февруари.

– При кого ще отиде третият мандат?

– Първите няколко пъти президентът даваше третия мандат на БСП символично, защото не виждаше никакъв шанс да се промени нищо. Показваше някаква благодарност към тия хора. Тук обаче не е така, защото той ще гледа да даде мандат на този, който има най-голям шанс да състави кабинет. Много рано е да се каже, но много е вероятно това да е ДБ.

– Има слухове, че ще го даде на „Български възход“, пък те да кажат, че трябва служебният кабинет да стане редовен.

– Това също е вариант, но зависи от тези разговори, които сега се водят, къде официално, къде неофициално. ГЕРБ, например излъчи официална група да води разговорите, по-десни хора с по-крайни позиции за войната. Другите също разговарят, умуват. Мен ако питате, този въпрос ще може да получи отговор в началото на декември. Разбира се, ако се стигне дотам.

– Дали ДБ ще иска мандата в тази тежка криза?

– Зависи от разговорите и условията. Ако получат сериозни обещания и гаранции за правосъдната реформа – за тях това е ключово важно нещо – може да се склонят. Въпросът е дали лидерите на ДБ ще усетят, че техният електорат ще ги подкрепи при определени условия, които те успят да постигнат. Лидерите се страхуват от електората си. Но ако се види, че той реагира позитивно на определени завоевания, те могат да се съгласят.

– Възможно ли е ДПС и „Български възход“ да подкрепят правителство на ГЕРБ?

– Отделно от ПП и ДБ, не. Това означава да вземат всички негативи за себе си. Те нямат и 121 депутати. Ще се получи едно правителство на малцинството, слабо, което по всички въпроси трябва да ходи да се моли за закони. В първия момент, когато е възможно, ще ги свалят. И двете партии ще изживеят страшен шок и това според мен никога няма да се случи.

– Какъв според вас е изходът?

– Голяма коалиция. Това трябва да се направи временно, до местните избори и да се приключи с тази история. Просто една година да нямаме избори и да се управлява с широко сдружение. Да има парламент, който да прави закони, да прескочим кризата, да видим как ще се развие войната – може и да свърши през това време. И тогава да има избори. Но на десните – ПП и ДБ не им е изгодно.

– Каква е ролята на президента в тази ситуация?

– Да обира негативите. Върху него пада цялата отговорност, когато те откажат. А той не може да управлява сериозно държавата без закони. Така че Радев изпада в зависимост от едни партии, които все повече се отдалечават от него. Държавният глава се отдръпна много от БСП. ПП са негови създания – кадрови решения, те направо го обявиха за предател. ДБ, с които чудесно се е разбирал, го нападат заради войната. Най-куриозното е, че ДПС, партията, която е най-далече от него, му съчувства и говори неща, които са подобни на неговите. Вижте как се обръщат нещата – те го ненавиждаха заради Росенец. И им беше станал черен. А сега най-близките политически позиции са техните.

– А Борисов слиза ли от политическата сцена – няма да е премиер и депутат?

– След този успех защо да слиза? Това е изключено. Да не е депутат е традиция. Той не може да понася парламента, търпението не му стига и наистина няма какво да прави там. Не се вре за министър-председател по ясна причина – никой няма да го приеме в тази обстановка. Той играе много разумно.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени