Connect with us

Нюзрум

ТВ взрив: Кирил Петков и Асен Василев са като Путин! Завзели са територия и не пускат там Борисов

Published

on

Има ли решение на политическата криза у нас и защо партиите чертаят „червени линии“?

„Това е резултат от конфликта, в който бяхме въвлечени и който ескалира през последните 1-2 години. Ние имаме класическа ситуация на политическа война с много по-цивилизовани средства, в която едната страна губи – т. нар. „партии на промяната“.

Те успяха да се провалят на тези избори, по всички си личи, че губят битката и там стои големият въпрос дали да признаят поражението си и да влязат в преговори за мир. Това означава да признаят победата на партиите на статуквото. Това каза пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров.

Според него ядреното оръжие в политиката е, когато решаваш да нарушаваш закона и прилагаш репресии.

„На практика е това, което прави Путин. Това се нарича морален терор. Вероятно това ще се отрази на следващите избори. Има много хора, които са в потрес от това, което правят техните лидери в момента. Радикалната теза е: „Нито крачка назад, ние сме превзели тази територия, тя е наша, няма да отстъпим, трябва да смачкаме нашия враг“. Това се случва чрез вменяваме на вина“, допълни Александров.

По думите му те все повече озверяват.

„Нарцистичните умове имат собствен сюжет и собствена драма, техният най-голям враг е реалността, те не могат да приемат и признаят развитията във външния свят. Съпротивяват се срещу тях и ги преживяват като лична обида. Това ги разболява. Този отказ от това да се водят нормални преговори – води до нарастване на тревога и безпътица“, смята социалният антрополог.

И добави, че по този начин печелившият може да се окаже президентът Румен Радев.

„Хората все повече започват да се замислят за една президентска република. Българският народ е много объркан и разделен в момента. Той е заложник на тази нарцистична драма – как да приемем реалността и да тръгнем към примирение“, коментира още Харалан Александров.

Попитан дали Борисов е склонен на компромиси, той отговори: „Колко повече от това, той постоянно прави компромиси. Колкото по-кротко се държи, толкова по-силен става. И колкото повече малките скачат, толкова по-жалки изглеждат. Това е игра, която Борисов печели. Те не могат да си представят, че не са на власт.“

Александров е категоричен, че не може да има правителство на малцинството.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени