Connect with us

Нюзрум

Той е катеоричен: Край! Отиваме на нови избори! Заради това Радев ще даде 3-ия мандат на Нинова

Published

on

„Третият мандат най-вероятно ще отиде при БСП. Такава прогноза направи пред бизнес сайта “Дивидент” политологът от Изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев. 

„Въпреки разногласията, които наблюдаваме между Румен Радев и Корнелия Нинова, президентът иска да запази връзката си със социалистите“, заяви той. 

Политологът е на мнение, че вървим към нови избори, а не към съставяне на правителство. „Чухме и двете позиции на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ буквално в деня след изборите. Лидерът на ГЕРБ имаше изказване на 4-ти октомври, а Кирил Петков и Асен Василев още в изборната нощ потвърдиха, че няма промяна в позицията им.

Днес сме 12-и октомври – една седмица няма никакво движение по този въпрос. Ако се вървеше в посока съставяне на кабинет, вече щяхме да сме видели първите знаци. Другата сряда (19-и октомври) се открива 48-ото Народно събрание и там ще бъде поставен въпросът за избор на председател на новия парламент, а той се оформя новото мнозинството. На този етап няма индикация и в тази посока“.

Ганев коментира и казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че партията му ще излъчи контактна група, с която да се преговаря за съставяне на кабинет.

„От ГЕРБ нямаха никаква друга опция освен тази да предложат преговори. Задача номер едно за тях е да опитат да излязат от политическата изолация. Това минава през някаква форма на колаборация с “Продължаваме промяната“ и “Демократична България” или и двете заедно. Това, на което очевидно ще заложи ГЕРБ в следващите месеци е интерпретацията, че са направили всичко възможно, за да направят правителство, но заради отказ на другите партии не са успели, което е хвърлило страната в правителствена криза“. 

Ганев изрази мнение, че най-вероятно изборите ще са през февруари или началото на месец март.

Най-четени