Connect with us

Fake Harvard

АФЕРА: ДАНС тараши Министерски съвет! Лена изнесла секретни документи и не ги върнала

Published

on

Служители от ДАНС влязоха на проверка в Министерски съвет. Причината – получен сигнал за нерегламентирана употреба на класифицирана информация, касаеща двустранните отношение на България и Русия.

От администрацията на МС контраразузнавачите са изискали да им бъдат предоставени дневниците, в които се вписват лицата, ползващи документи с гриф, в това число вх. номер на документите, степен на поверителност, дата и час на взимане на материалите и евентуално деня на тяхното връщане.

Посочените в сигнала до ДАНС документи са били с гриф „Секретно“, изходирани от ДАНС и Президентството и входирани в МС за ползване от конкретни лица – бившите вече – министър председателя Кирил Петков, вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и съгласно вътрешните правила за работа на МС, издадени от Кирил Петков, до началника на политическия му кабинет – Лена Бориславова.

От събраните документи, постъпили от Министерски съвет, е установена, че са налице липси на част от цитираните в сигнала материали, а именно онези, с които е разполагала Лена Бориславова. Началничката на кабинета на Кирил Петков не е върнала в секретното деловодство на МС водещите й се документи след злополучния край на премиерския мандат на нейния любим Кирчо.

След първото посещение на ДАНС в рамките на проверката, администрацията на Министерски съвет е извършила вътрешна проверка за установяване на това дали класифицираните документите са били върнати от страна на Бориславова или същите не са открити в документооборота на МС.

Доклад от извършената проверка е изпратена на контраразузнавачите със заключението, че, считано от началото на мандата на служебното правителство, документи с гриф „Секретно“ и с посочените Рег. номера не са влизали или излизали от документооборота на МС, както и не са били до свеждани до вниманието на друг представител от ведомството, който е наследил работата на Лена Бориславова.

В хода на извършваната проверка на ДАНС са проведени беседи с лица от обкръжението на Лена Бориславова. Установено е, че Бориславова многократно е обсъждала с различни лица данни, които са й били известни именно от доклади и справки, предоставени й от службите за сигурност.

Интересен факт от беседите бил, че Бориславова показвала предпочитания в тематиката, а именно – войната в Украйна и по точно докладите на службите, касаещи връзки на български физически и юридически лица с Русия. Пример, който две от лицата посочили, бил относно твърденията на Бориславова, че Русия плащала на конкретни лица и организации в България за пропагандиране на интересите на Кремъл.

Във връзка с това Бориславова е признала пред лицата, че в доклада са упоменати единствени преводи на парични средства от Русия и САЩ към български фирми във връзка с извършвана търговска дейност, като докладът бил рутинен за ДАНС след избухването на войната в Украйна и спекулациите за опити на други държави за намеса във вътрешните работи на България.

Но началничката на кабинета на Кирил Петков удобно била преиначила информацията, за да може афишираната теза на поклоника на Херо Мустафа да добие по-правдоподобен вид.

След приключване на проверката контраразузнавачите са изпратили събраната информация в Софийска градска прокуратура с предложение за образуване на наказателно производство срещу Бориславова.

Нашият източник сподели и личното си мнение по отношение евентуално дело срещу дамата на сърцето на Кирил Петков, като подчерта, че, ако държавното обвинение наистина иска да защити националния интерес, то прокурорите следва да обмислят по-сериозно обвинение от злоупотреба с класифицирана информация срещу Лена Бориславова.

Контраразузнавачът каза, че събраните данни биха могли да послужат за пълен състав на държавна измяна, като припомня, че българските обвинители са повдигали подобни обвинения на база доста по-малко събрани доказателства. На въпрос дали за нуждите на проверката е проведен разговор с Бориславова, бе категоричен, че такъв не е, с оглед на факта, че чрез други способи е било установено, че Лена е в течение с подозренията на службите за нерегламентираната й дейност и е била на лице реално опастност същата да се опита да прикрие престъплението си и да повлияе на разпитваните лица.

В контекста на актуалната политическа и геополитическа обстановка картинката изглежда още по-тъжно, а престъплението на Бориславова като капка в морето от измами и машинации, които Кирчо, Кокорчо и Ленчето извършиха през последната година и половина.

От разстоянието на време всеки би могъл да види, че те нахлуха в управлението на държавата с едничката цел – лично облагодетелстване с пари и влияние, подкрепени категорично от американското посолство. Троицата вече се е продала отдавна на САЩ, но защо ние позволяваме те да използват като разменна монета цялата ни Република България. И, когато говорим за чадър над някой национален крадец, защо българското обвинение си затваря за пореден път очите пред безчинствата на Кирчо и сие.

afera.bg

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени